Vremenska prognoza

četvrtak, 26 maj 2016 08:18

Tigrasti komarci se pojavili u Republici Srpskoj

Institut za javno zdravstvo RS obavješten je od strane Veterinarskog Instituta „Dr Vaso Butozan“ o pojavi tigrastih komaraca na nekoliko lokacija u Republici Srpskoj, među kojima se pominje i Gradiška, ali još uvijek  zvanične potvrde o tome nema, poručuje portparol Instituta Milka Mrđa.

Tigrasti komarci se pojavili u Republici Srpskoj

Ubod tigrastog komarca može biti veoma opasan jer ovi insekti uzrokuju virusne zarazne bolesti, poput groznice zapadnog Nila. Simptomi bolesti slični su simptomima gripe ili prehlade. Kako bi se spriječio ubod tigrastog komarca, ali i drugih vrsta insekata, posebno onih koji prenose zarazu, iz Instituta preporučuju određene mjere zaštite.

„Preporučuje se izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, smanjenje broja komaraca na otvorenom gdje se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode i urednim održavanjem travnatih površina. Po mogućnosti u toplijim mjesecima boraviti u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen. Upotreba repeleanta na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom. Nošenje odjeće koja pokriva noge i ruke. Izbjegavanje boravka na otvorenom u vrijeme perioda najintenzivnije aktivnosti komaraca odnosno u sumrak i u zoru, i druge mjere opreza“, ističe Milka Mrđa.

S ciljem prevencije zaraznih bolesti, čiji su prenosnici insekti poput tigrastog komarca, i drugih, Institut za javno zdravstvo RS predložiće mjere prevencije koje je potrebno provesti u toku ove godine. Prema riječima predstavnika ove institucije izvođači dezinfekcije imaju sljedeće obaveze.

„Da na vrijeme obavijeste nadležni organ opštine i IZJZ RS o pripremnim radnjama za vršenje sistematske dezinsekcije. Legla za razvoj komaraca prethodno trebaju biti mapirana pa na osnovu toga formirati bazu podataka sa stalnim, privremenim i potencijalnim leglima. Suzbijanje komaraca vršiti po integralnom konceptu, a dezinesekciju vršiti ekološki najprihvatljivijim biocidima. Pravovremeno obavijestiti stanovništvo o svim aktivnostima vezanim za suzbijanje komaraca“, poručuje portparol Instituta.

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti, potrebno je što prije javiti se ljekaru i navesti podatak o eventualnom ubodu komarca, krpelja ili drugog insekta, poručuju iz Instituta.

U gradiškom Domu zdravlja informisani su o ovoj pojavi, ali još uvijek nemaju zvaničnu potvrdu nadležnih institucija o kretanju tigrastih komaraca na području ove opštine.

 

Info+ kablovski kanal