Vremenska prognoza

utorak, 22 decembar 2020 14:01

Svinjogojstvo ispod nivoa rentabilnosti

Na farmi Milorada Cvjektovića u gradiškom selu Rogolji radi se danonoćno. Ovaj dugogdišnji poljoprivredni proizvođač bavi se tovom bikova, a objekti su puni i svinja, od suprasnih krmača, tovljenika do male prasadi.

Svinjogojstvo ispod nivoa rentabilnosti

Cjelodnevni rad u kome mu pomažu članovi domaćinstva, a zaposlio je i još dva radnika, sve se manji isplati, kaže Milorad. Dodaje da je prodaja vrlo slaba, ali i naplata.

„Tovljenike sada prodajemo po cijeni od oko 2 KM/kg, što je neisplativo, a sve je izvjesnije da se ni ta cijena neće zadržati“, kaže Cvjetković, naglašavajući da hrana poskupljuje, posebno soja koja košta 1,05 KM/kg.

Prekomjerni uvoz mesa je osnovni uzrok izuzetno teškog plasmana domaćih proizvoda“, zaključuje Cvjetković. Rješenje vidi u smanjenju uvoza i uvođenju prelevmana.

Situaciju je još više otežala pandemija virusoa korona. „Zbog aktuelnih eopidemioloških mjera, mnogi porodične slave i praznike obilježavaju skromno, što se odrazilo i na prodaju svinja. Nešto se uspjelo prodati u jeku svinjokolja“, kaže famer Cjetković.

Cvjektović dodaje da se cijena prasadi sada kreće od 2, 50 do 2, 80 KM, oni manji se prodaju po 3 KM.

Tokom interventnog otkupa tržišnih viškova junadi i svinja, koji je Vlada RS organizovala prije nekoliko mjeseci, mesoprerađivači i klaoničari su otkupili određene količine od uzgajivača i to je trenutno ugasilo požar. Međutim, odmah nakon toga, naglašava Cvjetković, famere su dočekali stari problemi.

Ukoliko se u najskorijem vremenu ne preduzmu konkretni koraci u cilju zaštite domaće proizvodnje, Cvjetković će i sam biti prinuđen smanjiti proizvodnju, čak i prepoloviti. Ova neminovnost zadesiće i mnoge druge farmere.

Info+ kablovski kanal