Vremenska prognoza

ponedeljak, 31 avgust 2020 11:26

Sutra počinje nova školska godina

Nakon gotovo šest mjeseci pauze, učenici osnovnih i srednjih škola sutra će konačno sjesti u školske klupe. Zbog pandemije virusa korona, školska godina počeće u sasvim novim okolnostima.

Sutra počinje nova školska godina

Na osnovu preporuka Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS, Ministartstvo prosvjete i kulture školama je izdalo preporuke o načinu organizovanja nastavnog procesa po novom režimu. Epidemioloških mjera i drugih preporuka moraće se pridržavati učenici, nastavnici, roditelji i svi ostali koji su uključeni u rad škola. Maske su učenici obavezni nositi do dolaska u učionicu, nastavnici tokom cijelog nastavnog procesa. Odjeljenja su većinom podijeljena u dvije grupe, koje ne smiju brojati više od 15 učenika. Čas u osnovnim školama traje 30 minuta, u većim po 20 minuta. Toliko će trajati čas i u srednjim školama. U većim školama, nastava će biti organizovana u četiri smjene. Svaka škola je dužna imati na raspolaganju prostor za izolaciju učenika kod kojeg se uoče neki od simptoma infekcije. Prije polaska u školu, neophono je provjeriti temperatruru kod učenika.

U sedam osnovnih škola na području Gradiške u novu školsku godinu upisano je 3 177 osnovaca, u prve razrede 352 učenika. U srednjoškolske klupe prvog septembra sješće 1785 učenika. Tri srednje škole u Gradišci ove školske godine upisale su 369 učenika.

Prvih dana nove školske godine u osnovnim školama akcenat tokom rada sa djecom staviće na upoznavanje učenika sa novonastalim okolnostima življenja, značajem održavanja lične higijene i poštovanja epidemioloških i drugih mjera. Nove okolnosti u kojima će početi školska godina biće veliki izazov za sve. Skraćene časove, svjesni su u obrazovnim ustanovama, biće neophodno iskoristiti što kvalitetnije. Predstavnici resornog gradskog odjeljenja i rukovodioci obrazovnih ustanova uvjeravaju da je dogovoren način organizovanja prevoza učenika, shodno rasporedu smjena.

Obzirom da je sa početkom nove školske godine povećano prisustvo djece u saobraćaju, policijski službenici Policijske uprave Gradiška preduzeće aktivnosti u cilju zaštite najmlađih učesnika u saobraćaju, saopštavaju iz PU Gradiška.

Info+ kablovski kanal