Vremenska prognoza

četvrtak, 23 april 2020 14:07

Sutra Dan Grada - 75 godina od oslobođenja Gradiške

Prije 75 godina, 24. aprila, narod ovog područja dočekao je slobodu. Dva dana ranije oslobođena je Banja Luka, a žestoke borbe za oslobođenje Gradiške počele su u zoru, 23. aprila 1945. godine.

Sutra Dan Grada - 75 godina od oslobođenja Gradiške

„Nakon sloma ustaških snaga, koje su se povukle preko pontonskog mosta, 24. aprila Gradiška je oslobođena“, podsjeća Bojan Vujčić, kustos Zavičajnog muzeja.

„Sloboda je skupo plaćena. Nema crnjeg perioda za Gradišku od onog tokom Drugog svjetskog rata“, naglašava Vujčić. Po broju stradalih, Gradiška je druga opština u bivšoj Jugoslaviji, odmah iza današnje Kozarske Dubice. I danas nije poznat konačan broj žrtava.

„Dragoja Lukić je 1988. godine objavio broj stradale djece, više od 4490 i to nije konačan broj. Već godinama Nebojša Ivaštanin prikuplja podatke o stradanju Gradiščana i broj već sada premašuje 15 000 žrtava“, navodi Vujčić.

U centru grada, u Spomen parku slobode, spomenici, biste... svjedoče o herojstvu i stradanju našeg naroda u borbi za opstanak i slobodu. Zanimljivo je, ističe Vujčić, da partizanima Stevanu Dukiću, Enveru Šiljku i Lepoj Radić, tadašnji bosansko-gradiški srez, iz nekih razloga, nije priznao status narodnih heroja, već su to uradili srezovi u kojima su narodni heroji poginuli.

Kolike su razmjere tragedije bile na ovom području, dovoljno govori podatak da godinama nakon Drugog svjetskog rata u kozarskim selima nije bilo vojnika stasalog za vojsku, sela su bila opustošena, djeca umorena. „Istoriju ne smijemo zaboraviti“, poručuje Vujčić.

Povodom obilježavanja Dana Grada i 75. godišnjice oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu,zbog novonastale situacije u kojoj su zabranjena veća okupljanja na javnim mjestima, delegacija Grada će položiti vijence u Spomen parku. Brojne aktivnosti planirane povodom obilježavanja Dana Grada su otkazane.

Info+ kablovski kanal