Vremenska prognoza

utorak, 22 avgust 2017 09:29

Suša drastično umanjila prinose u poljoprivredi

Ova godina jedna je od težih za ratare i povrtare u Lijevče polju. Dugotrajne visoke temperature uništile su mnoge poljoprivredne kulture. Od najzastupljenijeg kukuruza, nema gotovo ništa, žale se ratari.

Suša drastično umanjila prinose u poljoprivredi

Žetva je počela ranije nego ikad, kukuruz će većinom u silažu, ali ni za te namjene nema potrebnog kvaliteta. Goran Šušnjar iz Donjih Karajzovaca posijao je kukuruz na 45 ha. Očekuje svega 20 posto prinosa. “Totalna šteta“, kratko zaključuje. I u Petrovom Selu poljoprivrednici na mukama. Dragiša Kalabić već razmišlja o siliranju kukuruza, ali  ne može sve ni u silažu. Nešto će, kaže, brati, ali toga nema mnogo.  Poljoprivrednici su kulture tokom dugog sušnog perioda, bez ozbiljnije kiše, pokušali spašavati navodnjavanjem. Međutim,  sistemima nisu pokrivene veće površine. P“ovrće je u nešto boljem stanju, ali prinosi nisu očekivani“, dodaje Kalabić.

I u gradiškom selu Seferovci poljoprivrednici sabiraju štetu. Od ekstremno visokih temperatura nije se uspjela spasiti ni lubenica. „Još je na poljima, požutjela“, jada se Dragoljub Sabljić, dodajući da je cijena lubenice sada dobra. „Šta vrijedi, kad je ovakvu neće niko kupiti“, zaključuje.

Ono malo proizvoda što su poljoprivrednici uspjeli spasiti od suše biće teško prodati, žale se poljoprivrednici. „Pored svih teškoća koje su nas ove godine snašle, sada tek nastaju problemi – kako doći do kupca“,  pričaju nam.  Podsticaji sa republičkog nivoa poljoprivrednicima će biti od koristi, mada, tvrde, ne velike, jer u ovoj fazi svaka računica koju izvode je, kažu, vrlo loša. Iako žive od poljoprivrede, mnogi proizvođači će drastično smanjiti obim svojih poslova u ovom sektoru.

Negativne efekte suše, osim poljoprivrednika, već osjećaju i kupci. Mnogi proizvodi na pijacama bilježe značajna poskupljenja u odnosu na prethodnu sezonu.

Info+ kablovski kanal