Vremenska prognoza

sreda, 22 april 2020 11:14

Smanjene zalihe krvi i u Gradišci, deficitarna A+ krvna grupa

Zavod za transfuzijsku medicinu RS poziva sve zdrave građane u starosnoj dobi od 18 do 65 godina da dobrovoljno daruju krv, zbog smanjenih zaliha i komponenti krvi. U Službi Zavoda u Gradišci također su smanjene zalihe krvi, posebno  A + krvne grupe.

Smanjene zalihe krvi i u Gradišci, deficitarna A+ krvna grupa

„Potrebne su sve krvne grupe, ali najdeficitarnija je A+“, ističe dr Marija Cvjetković, načelnik Zavoda za transfuzijsku medicinu RS – Služba Gradiška.

U cilju sprečavanja prenošenja infekcije virusom korona,  uvedena su pojedina ograničenja u davanju, kako bi se obezbijedile dovoljne količine bezbjedne krvi za transfuzijsko liječenje.

„Pored standardnih kriterijuma, krv ne mogu dati lica koja su u posljednjih mjesec dana bila u nekoj drugoj zemlji, imaju respiratorne infekcije, povišenu temperaturu, sistemsku zaraznu bolest ili su bila u kontaktu sa bolesnom osobom“, navodi dr Marija Cvjetković, načelnik Zavoda za transfuzijsku medicinu RS – Služba Gradiška.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS ističu da se, uz primjenu dodatnih mjera za sprečavanje širenja infekcije, dobrovoljno davanje krvi u Republici Srpskoj odvija prema planiranom rasporedu, jer je pacijentima i dalje potrebno transfuzijsko liječenje

Info+ kablovski kanal