Vremenska prognoza

ponedeljak, 27 april 2020 13:35

Radovi na Trgu pri kraju, nedostaje bista

U toku su završni radovi na izgradnji trga u Gradišci, posvećenog znamenitoj istorijskoj porodici Čubrilović i srpskom narodnu učitelju i učesniku Sarajevskog atentata Veljku Čubriloviću.

Radovi na Trgu pri kraju, nedostaje bista

Trg će krasiti bista Veljka Čubrilovića. „Zbog aktuelne situacije, montiranje biste sada nije moguće“, kaže Bojan Vujčić, kustos Zavičajnog muzeja Gradiška, dodajući da se bista izlijeva u Srbiji.

Na Trgu će biti postavljen i Info ekran na kome će biti ispisani značajni podaci vezani za porodicu Čubrilović, počevši od Vase Vidovića, ujaka Jove Čubrilovića koji ga je i  doveo u Gradišku, te izvjesno vrijeme i koristio njegovo prezime Vidović.

U oviru projekta posvećenog porodici Čubrilović, koga zajednički realizuju Zavičajni juzej i Gradska uprava, biće predstavčjena i knjiga o Veljku Čubriloviću, autora profesora Đorđa Mikića, te dokumentarno-igrani film „Učitelj u lancima“. „U toku je montaža filma, igrane scene su završene i najveći dio dokumentarnih“, dodaje Vujčić.

Prvobitno je planirano da Trg Veljka Čubrilovića bude otvoren 6. juna, na dan Veljkovog rođenja, međutim, postoji mogućnost da programi posvećeni porodici Čubrilović, ukoliko situacija dozvoli, budu predstavljeni na Vidovdan, 28. juna.

Ove godine Zavičajni muzej obilježava pola vijeka postojanja i tim povodom planirano je predstavljanje kataloga ove ustanove.

Info+ kablovski kanal