Vremenska prognoza

utorak, 21 april 2020 13:28

„Protivgradna preventiva RS“ spremno ušla u sezonu

U sistemu odbrane od grada ove je godine 30 lokalnih zajednica sa preko 1 100 000 ha branjene površine. Protivgradna sezona u RS je zvanično otpočela 15. aprila, ali je sistem bio spreman još početkom mjeseca, ističu u JP „Protivgradna preventiva RS“.  

„Protivgradna preventiva RS“ spremno ušla u sezonu

Još 2018. godine u funkciju je stavljeno 35 prizemnih generatora na području Lijevča polja i Potkozarja, koji su se pokazali kao dobra alternativa za branjenje u momentima kada se ne smije raketama djelovati.

„Na tom prostoru, pored prizemnih generatora, u funkciji je 209 klasičnih protivgradnih stanica i 54 automatska lansera. Trenutno raspolažemo sa 2145 raketa, do kraja maja nabavićemo još oko 800 raketa“, dodaje Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.

Osim pomenutog, u funkciji je i radar na Borju, a završen je i objekat radarskog centra na Jahorini. Montaža će biti moguća čim se stabilizuje aktuelna situacija.

Još 2014. godine, podjeća Dejanović, uz podršku Vlade RS započeo je proces obimnije modernizacije protivgradne zaštite, nabavljeni su meteorološki radari, pored protivgradnog centra u Novoj Topoli, izgrađen je protivgradni centar i u Trebinju, a ove godine je, dodaje, završen protivgradni centar i u Bijeljini.

Dejanović ističe da se posljednjih godina vremenske prilike značajno mijenjaju. Tako je, podsjeća,  u 2018. godini zabilježeno više od 40 dana sa pojavom grada i sugradice, u 2019. 32 dana, što je znatno više u odnosu na višegodišnji prosjek od 22 dana.

Vlažnost vazduha trenutno je nezadovoljavajuća za poljoprivrednu proizvodnju, padavina manjka već duži period. „Višak padavina možemo očekivati u nekom od narednih mjeseci“, ističe Dejanović, poučen dugogodišnjim iskustvom i radom na na meteorološkoj sitanici u Gradišci.

Info+ kablovski kanal