Vremenska prognoza

subota, 16 april 2016 13:48

Proljetnom akcijom poslali poruku o važnosti međusobne tolerancije na području Gradiške

Kako bi poslali poruku o važnosti međusobne tolerancije, kvalitetnog suživota, te očuvanja i stabilizacije mira na području opštine Gradiška, ali i cijele BiH, načelnik opštine Zoran Latinović,  i predstavnici vjerskih zajednica,  sa omladinom iz reda sva tri konstitutivna naroda, posadili su cvijeće i stablo drveta u krugu Kulturnog centra Gradiška.

Proljetnom akcijom poslali poruku o važnosti međusobne tolerancije na području Gradiške

„Želimo poslati poruku da narod u BiH treba biti ponosan na svoju raznolikost, te da svim ljudima omogućiti da slobodno ispovjedaju svoju vjeru. Zbog ove djece i generacija koje dolaze ne smijemo biti taoci prošlosti, već trebamo graditi bolju budućnost za sve nas“, istakao je načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

Predstavnici vjerskih zajednica zadovoljni su saradnjom sa lokalnom upravom, ali i dobrom međureligijskom saradnjom vjerskih službenika. Smatraju da su međunacionacionalni odnosi na području gradiške opštine vrlo korektni. Ova simbolična akcija, ističu, ukazuje na važnost poštovanja različitih religija, u svrhu obezbjeđivanja bolje i bezbjednije budućnosti svim građanima.

„Polažem nadu u ove mlade ljude da će na međusobnoj toleranciji i poštovanju stvarati bolju budućnost na ovim prostorima“, naglašava Mirko Milisavić, arhijerejski namjesnik gradiški.

„Gradiška je primjer drugim opštinama i gradovima u BiH kako vjerski službenici uz podršku lokalne zajednice trebaju raditi na očuvanju mira, i obezbjeđivanju boljih životnih uslova za sve građane, bez obzira na vjeru, naciju ili rasu ili bilo koje drugo obilježje“, rekao je glavni Imam Islamske zajednice Gradiška Zejnil ef. Latifović.

„Skoro svakodnevno se susrećem sa pripadnicima različitih vjeroispovjesti i prema svima se odnosim isto. Trebamo se truditi da život u Gradišci, ali i šire bude što bolji i sa više milosrđa“, kaže Vijaneja Čolić iz Družbe sestare Klanjateljica Krvi Kristove iz  Nove Topole.

Značaj ove akcije prepoznala je i gradiška omladina iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović ovom prilikom pozvao je predstavnike drugih opština i gradova da na slične načine pošalju poruke zajedništva svih naroda.

 

Info+ kablovski kanal