Vremenska prognoza

ponedeljak, 04 maj 2020 13:11

Proizvođači zasijali dovoljno povrća za domaće tržište

Povrtari su ovog proljeća zasijali veće površine, najmanje trideset odsto više u odnosu na ranije godine, procjenjuje Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Proizvođači zasijali dovoljno povrća za domaće tržište

„Čini se da smo svi shvatili koji je značaj domaće proizvodnje u kriznoj situaciji“, dodaje Mastalo. U sjetvu smo ušli spremni,dodaje, prvenstveno jer su na vrijeme isplaćeni podsticaji sa republičkog nivoa.

Povrtari su najviše zasijali krompir, kupus, papriku, paradajz, krastavce, lubenicu. I u plasteničkoj proizvodnji, istina u daleko manjem obimu, biće povrća za ovu godinu. Povrtari se nadaju da im plasman ove godine neće biti najveći problem, prvenstveno zato što je, zbog globalnog problema izazvanog širenjem virusa korona,  smanjen uvoz proizvoda. „Ova situacija je pokazala da je zaštita domaće proizvodnje od ključnog značaja. Uvoz se ne može zabraniti, ali je u sezoni, kada je naše povrće dostupno, moguće uvesti prelevmane na uvozne proizvode, kako bi se čuvala domaća proizvodnja“, ističu u republičkom Udruženju povrtara.

Zahvaljujući padavinama posljednjih  dana, usjevi su u znatno boljem stanju, jer je kiša, nakon dužeg sušnog perioda, bila i više nego potrebna.

Info+ kablovski kanal