Vremenska prognoza

četvrtak, 24 decembar 2020 14:22

Prijem kod gradonačelnika za predstavnike crkvi i vjerskih zajednica

Prijemu su prisustvovali arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepčević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zejnil efendija Latifović, župnik Župnog ureda Gradiška Tomislav Topić i paroh Grkokatoličke parohije Viktor Pavić.

Prijem kod gradonačelnika za predstavnike crkvi i vjerskih zajednica

„Gradiška je sredina gdje vlada visok nivo međuvjerske i međunacionalne tolerancije“, naglasio je domaćin susreta, gradonačelnik Zoran Adžić, dodajući da je ponosan što Gradiška kao takva može biti primjer svim drugim sredinama u BiH i, pa i u regionu.

„Ovaj susret još jednom potvrđuje kontinuitet saradnje vjerskih zajednica i Gradske uprave, i mi smo zahvalni gradonačelniku što ulaže velike napore i trud da produbi saradnju među vjerskim zajednicama, ali i pospješi saradnju zajednica sa lokalnom upravom“, naglašava glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zejnil efendija Latifović.

„Svako vrijeme ima svoje breme, pa i u ovo bemenita vremena ograničenih uslova i mogućnosti, moramo ulagati i pojedinačne i institucionalne napore da prevaziđemo situaciju koja nas prati kroz ovu godinu“, poručuje Gojko Slijepčević, zahvaljujući Gradskoj upravi na podršci u obnovi centralnog hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

Tokom susreta bilo je riječi i o aktivnostima u narednoj godini.  Katolička zajednica u Gradišci je ove godine obilježila vijek od osnivanja župe u Dolini. U obilježavanju ovog značajnog jubileja imali su podrške Gradske uprave, kojoj se nadaju i prilikom realizacije planova u narednoj godini.

Po prvi put je ovom susretu prisustvovao i ukrajinski grkokatolički sveštenik Viktor Pavić. Već 6 godina službuje u Cerovljanima. Pojašnjava nam da Ukrajinci u BiH praznuju po starom kalendaru, za razliku od grkokatolika na Zapadu.

Vjerski službenici su gradonačelniku čestitali ponovni izbor na ovu funkciju, nadajući se i u narednom periodu kvalitetnoj saradnji. Gradonačelnik Adžić, ali i učesnici ovog tradicionalnog susreta, uputili su čestitke građanima Gradiške povodom katoličkog i pravoslavnog Božića, te Nove godine.

Info+ kablovski kanal