Vremenska prognoza

sreda, 25 mart 2020 12:18

Prevoznici uputili zahtjeve bh institucijama

U Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS izrazito su nezadovoljni načinom na koji su institucije Bosne i Hercegovine i Hrvatske organizovale transportni saonbraćaj u ovim vanrednim okolnostima.

Prevoznici uputili zahtjeve bh institucijama

Iz AMS RS podsjećaju da je Srbija zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev prelaza Karakaj, Vardište i Rača, koji su otvoreni samo za robni saobraćaj. Za teretna motorna vozila, za tranzit preko Hrvatske, u funkciji su samo granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac.

Zbog toga su kilometarske kolone kamiona ovih dana blokirale Gradišku sa svih strana. Nekoliko stotina kamiona i prevoznika čeka na prelazak u Repbuliku Hrvatsku prema zemljama Evropske unije. Frekvencija teretnih vozila pojačana je i na ulazu u Bosnu i Hercegovinu.

 U Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS izrazito su nezadovoljni načinom na koji su institucije Bosne i Hercegovine i Hrvatske organizovale transportni saonbraćaj u ovim vanrednim okolnostima.

„Zbog zatvaranja ostalih graničnih prelaza, veliki je pritisak na granicu u Gradišci. Uvažavamo mjere i naredbe koje je potrebno sprovoditi u cilju sprečavanja širenja virusa korona, ali je nedopustivo da prevoznici danima čekaju na prelazak granice“, ističe Nikola Grbić, predsjednik Udruženja. Napominje da su u svakodnevnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama RS, te očekuje da zahtjevi prevoznika budu uvaženi na nivou BH institucija koje regulišu ovu oblast. „Prvenstveno tražimo da se formira komisiju na nivou BiH, u kojoj će biti predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, Privredne komore i nas prevoznika, kako bismo pokrenuli razgovore prema Hrvatskoj da se aktuelni tretmani na granici ukinu i da započne nesmetan protok robe, također tražimo otvaranje graničnih prelaza Izačić i Brod, kako bi se rasteretio prelaz u Gradišci, ali i 24 - časovni rad na granicama, sa fito i sanitarnim inspektorima“, precizira Grbić.

Prevoznici danima čekaju u kamionima, gotovo bez hrane i vode. U vrijeme pandemije virusa korona posebno su izloženi riziku da ugroze svoje zdravlje,  odvozeći i dovozeći  hranu, medicinsku opremu i drugu robu. „Za takvu požrtvovanost, tražimo bar minimum ljudskog dostojanstva“, dodaje Grbić i zahvaljuje gradonačelniku Gradiške koji je organizovao dostavu pomoći vozačima koji čekaju u Gradišci.

Ukoliko se u najskorije vrijeme ne ubrza prolazak kamiona preko granice, odnosno ne uvaže pomenuti zahtjevi, Grbić ističe da će Udruženje pozvati sve prevoznike da se tokom vikenda vrate svojim kućama i obustave transport prema EU i Srbiji.

Info+ kablovski kanal