Vremenska prognoza

ponedeljak, 14 jun 2021 21:18

Preminuo gradiški umjetnik Borislav Prpoš

Komemoracija će biti održana sutra, 15. juna u Kulturnom centru Gradiška, sa početkom u 12:00 časova, a sahrana istoga dana na Gradskom groblju Brestovčina u 15:00 časova

Preminuo gradiški umjetnik Borislav Prpoš

.U 90-oj godini, 12. juna je preminuo poznati umjetnik, akademski vajar Borislav Prpoš iz Gradiške.

Prpoš  je rođen u selu Sovjak, bio je učesnik kozaračkih zbjegova i borbe. U logorima smrti, Jasenovac i Stara Gradiška, ostao je bez najmilijih, preživljavajući najveće strahote rata.

Znanja je potom sticao na prestižnim evropskim akademijama, a svoja djela je izlagao u brojnim metropolama širom Evrope.

Poznati umjetnik autor je mnogobrojnih djela, vrlo značajnih za istoriju Gradiške. Centralno  mjesto u Spomen parku rodnog mu grada zauzima njegov spomenik Cvijet Kozare, posvećen žrtvama fašističkog terora.

Krajem 2017. u Kulturnom centru Gradiška svečano je otkrivena kompozicija pod nazivom „Balet u staklu“ , posljednje djelo Borislava Prpoša, teško gotovo tonu. Istovjetno djelo, koje je Prpoš poklonio svome gradu, izgorjelo je 16. novembra 2005. godine u katastrofalnom požaru u Domu kulture “Veljko Čubrilović”. Prpoš je potom odlučio da ponovo izradi svoje remek-djelo, povukao se u rodni Sovjak i na njemu radio nekoliko godina.

Info+ kablovski kanal