Vremenska prognoza

sreda, 09 mart 2016 13:56

Pravovremeno otkrivanje glaukoma

Povodom Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma, u Specijalističkoj oftalmološkoj ambulanti dr Marjanović održan je besplatan pregled pacijenata, s ciljem pravovremenog otkrivanja ovog oboljenja.

Pravovremeno otkrivanje glaukoma

Pregled podrazumijeva mjerenje očnog pritiska i pregled očnog dna.  

„Ova metoda služi za otkrivanje potencijalne mogućnosti oboljevanja. Ukoliko se pokaže nešto sumnjivo, uslijediće kompletan pregled pacijenta“, ističe oftalmolog dr Radojka Marjanović.

Glaukom je oboljenje očnog živca koje nastaje kao posljedica povećanog očnog pritiska.

„Osnovni razlog stradanja očnog živca je količina cirkulacije, odnosno prokrvljenosti na mjestu gdje očni živac izlazi iz oka. Ukoliko je visok očni pritisak, živac postepeno strada i to dovodi do sljepila. Glaukom nema izražene simptome, odnosno pacijenti ne osjećaju velike tegobe. Često se dogodi da nam pacijenti dođu iz drugih razloga i da otkrijemo da na jedno oko već ne vidi“, pojašnjava dr Marjanović.

Dr Marjanović ističe da od glaukoma mogu da obole sve starosne grupe, ali najčešće se javlja u 40-im godinama života. Rizik je veći kod osoba koje boluju od očnih oboljenja koja dovode do povišenog očnog tlaka, te kod dijabetičara. Ukoliko se glaukom otkrije na vrijeme, liječenje započinje primjenom kapi za oči, kaže dr Marjanović.

„Ukoliko se ovom metodom ne postignu dobri rezultati, pribjegava se operaciji“, dodaje dr Marjanović.

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma obilježava se od 7. do 13. marta. Prema istraživanjima, od glaukoma boluje oko 2% ukupnog stanovništva u svijetu.

 

Info+ kablovski kanal