Vremenska prognoza

petak, 29 april 2016 14:31

Pravoslavni vjernici obilježavaju Veliki petak

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak, u znak sjećanja na dan kada je Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti.

Pravoslavni vjernici obilježavaju Veliki petak

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se podudara sa Blagovijestima. Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, već se služba označava klepetalima. Pravoslavni hrišćani vjeruju da je Hristova smrt na krstu bila žrtva kojom je cijeli ljudski rod oslobođen grijeha i prethodio je najvećem događaju, Vaskrsu, kojim je Bogočovjek pobijedio smrt i vječnu pogibelj, kao posljedice grijeha. Pošto je Veliki petak za hrišćane dan velike žalosti i pijeteta prema žrtvi Hristovoj, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kavog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.Na Veliki petak se farbaju jaja u crvenu boju, koja simbolizuje krv nevino stradalog Isusa Hrista.
Na Veliki petak se u pravoslavnim crkvama služe Carski časovi, a uveče se čita statija sa iznošenjem plaštanice, ophodom oko hrama i polaganjem platna koje simbolizuje stradalog Hrista.

Info+ kablovski kanal