Vremenska prognoza

utorak, 22 decembar 2020 14:26

Potpisani ugovori o stambenom zbrinjavanju lica izbjeglih iz Hrvatske

Devet porodica u Gradišci koje su ratnih devedestih godina morale napustiti svoja ognjišta u Hrvatskoj, u skorije vrijeme bi trebalo konačno da dobiju siguran krov nad glavom.

Potpisani ugovori o stambenom zbrinjavanju lica izbjeglih iz Hrvatske

U maju bi, prema procjeni predstavnika Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS, trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji, odnosno izgradnji porodičnih stambenih objekata.

Porodici Sužnjević, izbjegloj iz okoline Karlovca, biće potrebna pomoć u tek započetoj izgradnji stambenog objekata. “Od 1995. sam podstanar, zajedno sa suprugom i sinom”, kaže Snježana Sužnjević.

U Gradskoj  upravi Gradiške  je v.d. direktora Sekretarijata Ljubo Ninković poptiso ugovore sa devet korisnika o realizaciji projekta, vrijednog oko 400 000 KM, koji zajednički provode republički Sekretarijat i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kroz projekat realizacije zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja, u Gradišku je uloženo oko 2,5 miliona KM. Useljene su dvije stambene zgrade sa 64 stambene jedinice, a u Novoj Topoli je započeta izgradnja još jednog objekta socijalnog stanovanja.

Osim u projektima izgradnje  objekata kolektivnog stanovanja, Gradska uprava je i u ovim projektima individualnog stambenog zbrinjavanja obezbijedila značajnu podršku.”Riječ o pripremi tehničke dokumentacije I stvaranju uslova za priključak na komunalnu infrastrukturu”, kaže Dragana Ilić, zamjenik gradonačelnika Gradiške. Osim ovih ugovora, u projektu individualnog stambenog zbrinjavanja je još 75 korisnika. 38 korisnika je već stambeno zbrinuto.

U republičkom Sekretarijatu procjenjuju da još uvijek ima značajanbroj stambeno nezbrinutih lica. Sadašnje procjene govore da se radi  o oko 5 000 lica na nivou RS. “Formirana je komisija koja će utvrditi stvarno stanje”, napominje Ninković.

Info+ kablovski kanal