Vremenska prognoza

četvrtak, 04 septembar 2014 15:02

Ponuda i cijene na Zelenoj pijaca nisu se mijenjale

Posljednji talas padavina koji je zahvatio naše krajeve ove sedmice nije negativno uticao na cijene i ponudu poljoprivrednih proizvoda na Zelenoj pijaci u Gradišci.

Ponuda i cijene na Zelenoj pijaca nisu se mijenjale

To nam je potvrdila Ljubica Milovanović iz Laminaca koja kaže da joj za razliku od mnogih proizvođača veliki broj kišnih dana u ovoj godini nije ugrozio proizvodnju povrća u plastenicima. „Poizvodi su kvalitetni, mogu reći da je ovo vrijeme bolje nego kada je bila suša, kiša nikad ne može naškoditi bar što se tiče povrća“ kaže Milovanovićeva. Ona  je jedna od rijetkih kojoj ovakve vremenske prilike nisu nanijele štetu. Kod Slobodanke Knežević iz Čatrnje situacija je drugačija. Iako ne proizvodi mnogo kaže da je ova godina izuzetno loša. Obilne padavine uticale su na kvalitet i količinu proizvoda.

Mnogi proizvođači potvrdili su da bez obzira na tešku situaciju cijene namirnica nisu se mijenjale.Ove sedmice krompir se mogao naći po cijeni od 50 feninga. Kupus košta 1 marku, paradajz od 2 do 2,5 marke. Cijena krastavaca se kreće od 1 do 2 marke, a paprika od 50 feninga do 1,5.Bijeli luk je nešto skuplji i košta 5 maraka. Mahune su 1,5 KM.Na malo kojem štandu može se pronaći kivi kao i  limun koji i dalje košta 6 maraka. Banane su 2,5 marke, a prodavci kažu da bi uskoro mogle poskupiti za pola marke.Grožđe košta 2,5 marke. Šljive su ove sedmice jednu, dok se cijena jabuka kreće od 1 – 2KM.

Info+ kablovski kanal