Vremenska prognoza

ponedeljak, 19 oktobar 2020 13:47

Ponovo loša godina za pčelarstvo

Ne samo na području Gradiške, već i cijele Republike, pa i BiH, ostvareni su rekordno niski prinosi meda.

Ponovo loša godina za pčelarstvo

Od samog proljeća već se dalo naslutiti da će pčelari izvrcati vrlo skromne količine meda.

„Aprilski mraz je načinio veliku stetu voćnjacima, uz voćnu pašu stradao je i bagrem i sve medonosne paše koje dolaze poslije“ ,ističe prof. dr Goran Mirjanić, dodajući da je sve to uticalo na razvoj pčelinjih društava, njihovo rojenje i i na kraju dovelo do niskih proizvodnih rezultata.

Zahvaljujući brojnosti košnica, a ima ih oko 200 na nekoliko lokacija, u pčelinjaku Gagića uspjela se ostvariti skromna proizvodnja. I te količine, kažu, obezbijeđene su zahvaljujući kestenu i kasnoj livadi.

Ovo je druga godina u nizu, loša i za pčelare i za pčele. Izdašnost paša je manja, a zbog pomora pčelari ponekad ostaju i bez čitavih društava. Mnogi su već u dilemi da li nastaviti ili prestati sa pčelarstvom.

Imajući u vidu vrlo skromnu proizvodnju već duži period, vrlo je izvjesno da će cijena meda u narednom periodu rasti. Trenutna cijena ne zadovoljava ni pčelare, a s druge strane ni kupce, s obzirom na standard. „Imajući u vidu da je upitan opstanak samih pčela, onda se mora shvatiti nastojanje da je neminovno povećanje cijene meda, u rasponu od 15 do 20KM, kolika je sadašnja cijena u drugim područjima“, ističe Mirjanić. Ipak, naglašava, cijena meda ne može i ne treba da bude fiksna, nego bi je, smatra, trebalo mijenjati u zavisnosti od karaktera pčelarske sezone.

Na području Gradiške ovom granom poljoprivrede se bavi oko 150 pčelara, koji raspolažu sa oko 6 000 košnica. Iz Gradske uprave poručuju da će nadležno Odjeljenje, kroz budžetske pozicije, nastaviti pružati podršku ovom vidu proizvodnje, a putem Turističke organizacije intenzivirati promociju domaćeg meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Info+ kablovski kanal