Vremenska prognoza

petak, 21 avgust 2020 13:43

Policija pojačano kontroliše saobraćaj, u fokusu i aktivnosti na sprečavanju širenja virusa korona

U RS u toku je kampanja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ''Vozi oprezno-putuj bezbjedno'' u sklopu koje se sprovode pojačane kontrole i akcije u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i kontrolu vozača na prisustvo alkohola u organizmu.

Policija pojačano kontroliše saobraćaj, u fokusu i aktivnosti na sprečavanju širenja virusa korona

Tako je tokom jula na području koje operativno pokriva PU Gradiška, putem preventivno represivnih aktivnosti, iz saobraćaja isključeno 130 vozača. „81 vozač je isključen zbog vožnje pod uticajem alkohola, 36 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i iz ostalih razloga je isključeno 13 vozača. Takođe, iz saobraćaja su isključena i 62 vozila“, pojašnjava Dejan Trifković, načelnik Odjeljenja policije PU Gradiška. Trifković je na konferenciji za novinare saopštio da je tokom proteklog mjeseca evidentirano 38 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 11, 6% u odnosu na isti period prošle godine. U ovim saobraćajnim nezgodama 3 lica zadobila su teške tjelesne povrede, a 10 ih je lakše povrijeđeno. Poginulih, na sreću, nije bilo.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, u julu su evidentirana 24 narušavanja javnog reda i mira, dok je u istom periodu prethodne godine evidentirano 37 narušavanja. Načelnik PU Gradiška Bojan Škorić je istakao da je na području koje operativno pokriva ova uprava u mjesecu julu tekuće godine evidentirano 45 krivičnih djela, od kojih je 41 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, 2 krivična djela su iz oblasti zloupotreba opojnih droga i 2 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Ukupna rasvijetljenost svih krivičnih djela, naglasio je,  iznosi 95.5 %. „Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave je zadovoljavajuće“, zaključuje Škorić.

U Policijskoj upravi Gradiška ističu i da provode pojačane aktivnosti na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju sprečavanja širenja korona virusa među stanovništvom. Pozivaju građane da nadležnim službama prijave neodgovorne pojedince ili grupe koje svojim ponašanjem mogu da ugroze zdravlje ljudi.

U mjesecu julu tekuće godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 147 migranta (49 migranata na području PS Gradiška, 2 migranta na području PS Nova Topola  i 96 migranata na području PS Srbac). Da je problem ilegalnih migranata sve izraženiji i na ovom području, govori podatak da je u julu prošle godine na području Gradiške i Srpca evidentirano 36 migranata.

Info+ kablovski kanal