Vremenska prognoza

utorak, 19 maj 2020 14:04

Pojačane kontrole rada ugostitelja i frizera

Ugostitelji i frizeri koji su u proteklom periodu, odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, najduže bili u fazi mirovanja, najvećim dijelom poštuju mjere, kažu u gradskom Odjeljenju za inspekcije Gradiške. Njihov rad je ovih dana u fokusu inspekcijskih kontrola.

Pojačane kontrole rada ugostitelja i frizera

Osnovne mjere se tiču svih subjekata, a to je obavezna dezinfekcija prostora, nošenje zaštitinih maski i obaveza održavanja fizičkog rastojanja.

Još ove sedmice, inspektori će u privrednim sugbjektima djelovati preventivno, s obzirom da nisu još ušli u svaki objekat.  Nakon toga, pojašnjava Goran Sember,načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, počeće sa kontrolom i sankcionisanjem onih lica i subjekata koji ne budu poštovali obavezne mjere.

Za neprovođenje mjera, za pravna lica su predivđene kazne u iznosu od 2 000 KM, a za preduzetnike 500 KM. „Za fizička lica koja na javnom mjestu ne poštuju mjere nošenja maski i fizičkog razmaka, predviđena je kazna od 100 KM i to je u nadležnosti MUP-a i Komunalne policije“, precizira Sember.

Kontrola lica, koja su rješenjem zdravstvenog inspektora obavezna poštovati mjere kućne izolacije, u posljednja dva mjeseca najviše otežavaju rad inspekcije, odnosno komunalne policje, jer se kontrole provode svakodnevno.

Sember ističe da je u prvi mah sankcionisano 26 lica koja se nisu pridržavala mjera kućne izolacije, dok su u posljednjih mjesec dana sva kontrolisana lica poštovala ove mjere.

Jedno vrijeme su nesavjesni pojedinci sankcionisani mjerom karantina, zbog nepoštovanja izdatog rješenja o obaveznoj mjeri kućne izolacije, podsjeća Sember,  dok je sada na snazi novčana kazna u iznosu od 1 000 KM.  

Info+ kablovski kanal