Vremenska prognoza

ponedeljak, 14 mart 2016 11:50

Počeo Vaskršnji post

Za pravoslavne vjernike danas počinje višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post. Post se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 1. maja.

Počeo Vaskršnji post

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici slave uvijek u nedjelju punog mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice.

 „Časni post ustanovio je sam Gospod Isus Hristos poslije svog krštenja na rijeci Jordanu, kada je otišao u pustinju. Pripremajući se za svoju mesijsku dužnost, postio je 40 dana, a onda krenuo na propovjed birajući svoje učenike, apostole. Cilj posta je uzdizanje duše iznad tijela, jačanje volje, sledovanje Hristu i njegovim svetiteljima. Post je, u suštini, odricanje od masnih jela i duše od rđavih dijela“, kaže arhijerejski namjesnik gradiški Mirko Milisavić.

Dane posta vjernici trebaju provesti u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.

Milisavić ističe da se prve i posljednje nedjelje posta, jela pripremaju na vodi. Riba i druga jela pripremljena na ulju mogu se konzumirati u ostalim danima, osim srijede i petka.

Pričešće u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, u prvoj sedmici posta obaviće se u petak, subotu i nedjelju. U narednim sedmicama vjernici će se moći pričestiti svake srijede, petka i nedjelje.

„U ostalim hramovima pričešće će se obavljati nedjeljom. Vjernicima bih poželio srećan početak posta, i neka vlada mir u njihovim srcima, dušama, kao i porodicama. Gdje je post i molitva tu treba biti milosrđa i svake druge vrline koja krasi istinskog hrišćanina“, poručuje Milisavić.

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, pored jednodnevnih, postoje i četiri višednevna posta: Božićni, Časni ili Vaskršnji, Petrovski i Velikogospojinski post.

 

Info+ kablovski kanal