Vremenska prognoza

ponedeljak, 30 jun 2014 14:27

Počeo drugi upisni roku u srednje škole

Najveće interesovanja u Tehničkoj školi u Gradišci učenici su u prvom upisnom roku pokazali za zanimanja tehničar računarstva, tehničara mehatronike i mašinski tehničar. Većina budućih srednjoškolaca se i u drugom upisnom roku koji je počeo danas 30. juna opredjeljuje za ove struke.

Počeo drugi upisni roku u srednje škole

Učenik Mladen Kučuk predao je dokumente za zanimanje mašinski tehničar, jer bi se time voli baviti u budućnosti, mada kaže da bez fakulteta ne vjeruje da se može lako zaposliti.
Da li će učenici koji upišu ova zanimanja lako doći do posla veoma je neizvjesno. Zbog čega se onda opredjeljuju za ove struke teško je govoriti,ali je činjenica  da svake godine vlada veliko interesovanje za tehničare računarstva što je potvrđeno u Tehničkoj školi. “Uz to zanimanje, tu je i tehničar mehatronike koje je isto tako u elektrostruci i veoma kvalitetno, mada nije dovoljno promovisano. To zanimanje je dosta cijenjeno na zapadu, a mali broj škola ga i upisuje. Što se tiče tehničara računarstva stalno postoji veliki interes” kaže Vlado Tomić, direktor Tehničke škole.
Da sve manje učenika upisuje zanatska zanimanja pokazalo se u prvom upisnom roku u Tehničkoj školi. Međutim direktor Vlado Tomić smatra da se budući srednjoškolci nisu mogli snaći u upisnoj politici, tako da  on očekuje bolje rezultate kada se završe svi upisni rokovi. “Mi smo promovisali zanimanja trećeg stepena koja omogućavaju učenicima da lakše dođu do posla. Tu prije svega mislim na varioce. Interesantno je zanimanje grejne i rashladne tehnike koji učenicima po završetku srednje škole omogućava da obavljaju samostalnu djelatnost. Mislim da je veći interes za upis u ova zanimanje ove godine” rekao je  Tomić.
Prijem dokumenata za upis učenika u srednje trogodišnje i četvorogodišnje škole u julskom upisnom roku trajaće do 2. jula,a rezultati upisa biće poznati 4. jula.

Info+ kablovski kanal