Vremenska prognoza

sreda, 22 jul 2020 13:51

Počele aktivnosti na suzbijanju ambrozije

Osobe koje pate od alergije na ambroziju olakšanje osjete tek sa prvim mrazevima, u oktobru.

Počele aktivnosti na suzbijanju ambrozije

Period ljetnih mjeseci mnogi, koji imaju problema sa alergijama, teško podnose. Polen ambrozije smatra se najjačim prirodnim alergenom našega podneblja, a ova jednogodišnja, korovna, samonikla biljka svrstava se u jednu od najistaknutijih invazivnih biljnih vrsta u Evropi.

Kod alergičnih osoba izaziva svrab i suzenje očiju, curenje iz nosa, otežano disanje, probleme sa spavanjem i brojne druge.  Mjesec avgust je period kulminacije cvatnje, no ona može potrajati i tokom septembra. Osobe koje pate od alergije na ambroziju olakšanje osjete tek sa prvim mrazevima, u oktobru.

Suzbijanje ambrozije započelo je i na području Gradiške, a ove aktivnosti se obavljaju agrotehničkim, mehaničkim i hemijskim mjerama, podsjeća Verica Žmirić, poljoprivredni inspektor u Gradskoj upravi Gradiška. Osim što se posljednjih godina sve više ljudi suočava sa zdravstvenim problemima koje izaziva polen ove biljke, ona, kao korov, čini veliku štetu i poljoprivredi. „Na zemljištu gdje je već zasijana kultura, ambrozija brže usvaja vodu i hranjive materije od drugih biljaka, čime guši usjeve i ne da im da se razvijaju“, pojašnjava Žmirićeva i dodaje da ambrozija buja i na hrpama zemlje, prilikom građevinskih radova, u kojoj ima idealne uslove za razvoj. Uklanjanje ambrozije je obavezno, kako na javnim, tako i na privatnim površinama, a nepoštivanje odredbi podliježe novčanim kaznama. One se za pravna lica kreću od 1 000 do 2 000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1 000 KM, kao i za preduzetnike, te za fizička lica od 200 do 500 KM.

Nadzor nad ovim aktivnostima provode gradska Poljoprivredna inspekcija i Komunalna policija.

Info+ kablovski kanal