Vremenska prognoza

utorak, 01 oktobar 2019 14:27

Počela rekonstrukcija elektromreže u Krajini

Banjalučko preduzeće „Elektrokrajina“  započelo je veliki investicioni projekat modernizacije i rekonstrukcije distributivne mreže na cijelom području Krajine, u vrijednosti od oko 30 miliona KM, koji će se u fazama provoditi u naredne tri godine.

Počela rekonstrukcija elektromreže u Krajini

Konkretni radovi su započeli na području Gradiške, u mjesnoj zajednici Laminci.

„U Lamincima radimo rekonstrukciju dalekovoda u dužini od 26 km. Na području Gradiške biće i najveća ulaganja kroz projekat“, kaže Predrag Klincov, predstavnik Službenik za odnose s javnošću u ZP „Elektrokrajina“ Banja Luka.Samo u prvoj fazi, dodaje, biće uloženo oko 3, 7 miliona KM“. Na području Laminaca će bolju snabdjevenost električnom energijom imati oko 1000 domaćinstava.

Na području Bereka već je zamijenjeno 11 km kabla, dok je na području Podgradaca, kroz tri dalekovoda, radovima obuhvaćeno 6,6 km distributivne mreže. S obzirom na to da je Gradiška poljoprivredni kraj, sama dinamika, kažu u preduzeću „Elnos BL“, koje izvodi projektne poslove, zavisiće od poljoprivrednih radova.

Laminčani više neće strahovati od jačeg vjetra, kiše ili snijega. „Zadovoljno smo što konačno možemo očekivati stabilniju i kvalitetniju isporuku električne energije“, kaže Nedeljko Dejanović, predsjednik MZ Laminci.

Druga faza ovog projekta podrazumijeva izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i uvođenje daljinskog očitavanja električne energije za više od 30 000 kupaca.

Osim kvalitetnije isporuke električne energije, Elektrokrajina će smanjiti distributivne gubitke, koji su u prošloj godini iznosili oko 12 posto. „Time ćemo ujedno povećati efikasnost obračuna i naplatu električne energije“, ističu u ovom preduzeću.

Projektom  modernizacije distributivne mreže, koji je finasiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj,  biće obuhvaćeno više od 30 000 kupaca na području tri grada i 18 opština krajiške regije.

Info+ kablovski kanal