Vremenska prognoza

petak, 20 jun 2014 14:52

Počela obnova hrama Sv.Dimitrija u Okučanima

Tokom protekle sedmice počeli su radovi na obnovi prvoslavnog hrama Sv. Dimitrija u opštini Okučani u Hrvatskoj. Akciju prikupljanja sredstava za obnovu pravoslavnog hrama pokrenuli su predstavnci opštine Gradiška, u saradnji sa čelnim ljudima Okučana.

Počela obnova hrama Sv.Dimitrija u Okučanima

Na donatorskoj večeri, upriličenoj u februaru tekuće godine u Gradišci , prikupljena su značajna sredstva kojima se finansira dio radova.

Goran Đorđić, zamjenik načelnika opštine Gradiška, kažu da su ove dvije opštine garant da se sredstva uplaćena na račune otvorene ovim povodom, koriste u prave svrhe.

Protojerej stavrofor Dragan Antonić, paroh novogradiški, ovom prilikom rekao je da je svaki prilog važan za obnovu hrama, te da je velika donacija došla I iz Australije te da se konačno moglo početi sa planirnim radovima.

Antonić dodaje da na području opštine Okučani danas ima oko 80 pravoslavnih domaćinstava, ali njih pretežno čine stariji ljudi. Svjesni da u Okučanima ostaje sve manje mladih pravoslavnih vjernika, kažu da su im osjećanja zbog obnove hrama dvostrana.  Porodice koje su odlučile da se nakon ratnih dešavanja vrate na svoja ognjišta u današnje vrijeme su upravo okupljene oko hrama Sv. Dimitrija, te obnova za njih ima poseban značaj.

Osim oko crkve, pravoslavce ovog dijela Zapadne Slavonije okuplja I Srpsko nacionalno vijeće Okučana. Predsjednik Vijeća I zamjenik načelnika opštine Okučani Siniša Martinović, kaže da će se pravoslavci ovog kraja obnovom hrama još više približiti crkvi I vratiti svojim korjenima.

Prema riječima paroha novogradiškog radovi na krovištu trebali bi biti okončani za desetak dana, nakon čega će biti urađena I fasada kao I unutrašnje uređenje hrama. Predstavnici manjinskog srpskog naroda planiraju nove aktivnosti kako bi se prikupla dodatna donatorska sredstva nophodna za sanaciju.

Predstavnici obe opštine apeluju na sve pravoslavne vjernike koji su u mogućnosti da se uključe u akciju I svojim prilogom u narednom periodu pomognu obnovu pravoslavnog hrama Sv. Dimitrija.  Na ovaj način manjinski srpski narod u Okučanima osjetiće brigu I saosjećanje  pravoslavnog  naroda sa druge strane rijeke Save.

Info+ kablovski kanal