Vremenska prognoza

petak, 15 april 2016 14:52

Opština Gradiška učestvuje u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“

U opštini Gradiška održana je prezentacija aktivnosti u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“.

Opština Gradiška učestvuje u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“

Projekat, vrijednosti 14,5 miliona KM, je zajednička incijativa Vlada Švicarske i Švedske, a implementiran je od strane UNDP-a. Opština Gradiška jedna je od 13 jedinica lokalne samouprave u kojoj se realizuje ovaj projekat.

„Cilj ovog projekta je jačanje lokalnog nivoa vlasti kroz mjesne zajednice. Smatramo da su one polazna tačka za artikulisanje potreba građana. Od 63 jedinice lokalne samuoprave koje su aplicirale za ovaj projekat, Gradiška je ušla u prvih 13. Očekujemo da učesnici projekta svojim aktivnostima budu dobar primjer koji će pratiti i sve ostale opštine i gradovi u BiH “, istakla je Majda Ganibegović, projektni menadžer UNDP-a

Po šest mjesnih zajednica iz odabranih jedinica lokalne samouprave učestvovaće u ovom projektu. U opštini Gradiška to su mjesne zajednice: Kozinci, Čatrnja, Dubrave, Gornji Podgradci, Kočićevo i Orahova.

„Mislim da će to biti jedan izuzetno važan projekat koji će pokazati da mjesne zajednice, kako u zakonskoj regulativi, tako i u odnosima lokalne samuprave, zaslužuju veći značaj. S obzirom da smo u procesu pridruživanja EU, smatram da bi trebalo primjenjivati pozitivnu praksu Evropskih gradova, po pitanju primjene Evropske povelje o pravima lokalne samuprave“, rekao je  načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

Latinović smatra da se kroz ovaj i slične projekte mogu stvoriti uslovi za značajni privredni razvoj na nivou mjesnih zajednica, ali i cijele opštine. Ističe da su za učešće u projektu, mjesne zajednice birane po osnovu više kriterijuma.

„Odabir je vršen na osnovu dosadašnjih aktivnosti u radu sa opštinskom upravom. Takođe, nastojali smo da Gradišku prikažemo kao sredinu koja je spremna da gradi suživot sa tri konstitutivna naroda i nacionalnim manjinama, kako bi pokazali Evropsko lice jedne opštine“, ističe Latinović.

U mjesnoj zajednici Kočićevo od projekta očekuju višestruke koristi.

„Između ostalog očekujem da će nam uključenost u ovaj projekat donijeti i bolju saradnju udruženja koja djeluju u našoj mjesnoj zajednici, a koja opstaju upravo na ovaj način“, istakla je Željka Despotović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kočićevo.

Realizacija prve faze projekta trajaće do  jula 2019. godine. Partnerstvo u implementaciji pružili su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvo pravde FBIH, Distrikt Brčko, te oba entitetska saveza opština i gradova.

Info+ kablovski kanal