Vremenska prognoza

petak, 15 jul 2016 16:03

Opština Gradiška dobila rješenje o privremenom finansiranju

Okružni sud u Banjaluci donio je rješenje kojim se izriče administrativna mjera o privremenom finansiranju opštine Gradiška. Sredstva finansiranja srazmjerna su sredstvima korišćenim u istom periodu u budžetu opštine za prethodnu 2015. fiskalnu godinu.

Opština Gradiška dobila rješenje o privremenom finansiranju

Zahtjev za izricanje ove mjere Pravobranilaštvu RS, početkom jula, podnijelo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, nakon što je istekla primjena prethodne odluke o privemenom finansiranju opštine.

„Ovo rješenje omogućiće redovno finansiranje svih budžetskih korisnika. Prema sadašnjem stanju stvari, budžet za 2016. godinu najvjerovatnije će biti usvojen u novom sazivu Skupštine opštine, nakon lokalnih izbora“, rekao je Latinović.

Latinović je istakao da finansijski izvještaji za period do 30. juna ove godine, koji su dostavljeni Ministarstvu finansija Republike Srpske, pokazuju da je lokalna vlast u proteklom periodu vratila ukupno 16 750 000 KM, od oko 44 miliona maraka zatečenih kreditnih i drugih zaduženja. Naglasio je i da je u 2015. godini ostvaren budžetski suficit od 1 200 000 KM.

„Ovi podaci su ohrabrujući i pokazuju da se racionalnim odnosom može obezbijediti održivost javnih finansija i razvoja opštine“, kaže načelnik Gradiške.

Administrativnom mjerom  o privremenom finansiranju opštine Gradiška nisu određena sredstva za održavanje lokalnih izbora. Latinović ističe da će sredstva biti obezbijeđena i da održavanje lokalnih izbora u Gradišci nije upitno.

„Rješenje vidim u korišćenju budžetskih rezervi koji su planirani u 2015. godini, u iznosu od 100 000 KM, a ostatak iznosa će biti obezbijeđen iz drugih budžetskih pozicija“, rekao je Latinović.

Podsjećamo, SO Gradiška ne funkcioniše više od godinu dana, zbog čega nije usvojen budžet za 2016. godinu. Primjena prethodne odluke o privemenom finansiranju opštine prestala je da važi 30. juna ove godine.

 

Info+ kablovski kanal