Vremenska prognoza

četvrtak, 15 maj 2014 14:06

Olujni vjetar uzrokovao nestanak struje širom Gradiške

Olujni vjetar tokom protekle noći uzrokovao je brojne probleme širom gradiške opštine. Prema podacima i procjenama iz „Elektrodistribucije“ Gradiška, više stotina domaćinstava ostalo je bez električne energije usljed kvarova na dalekovodima i niskonaponskim mrežama.

Olujni vjetar uzrokovao nestanak struje širom Gradiške

Bez električne energije i jutros su bila domaćinstva u Gašnici, Bistrici, Vrbaškoj, Čatrnji, od Podgradaca prema Trebovljanima, od Laminaca prema Dolini, selima od Bereka prema Turjaku, kao što su Mašići, Vilusi, Jurkovica i mnogim drugim mjestima. Raspoloživi ljudski i tehnički resursi „Elektrodistribucije“ su od jutra na terenu i saniraju štete. Saniran je kvar na dalekovodu Trebovljani-Gradiška, zbog koga su bez struje ostala mnoga domaćinstva ovog dijela opštine. U gradiškom „Elektru“ procjenjuju da će do kraja dana biti otklonjeni svi kvarovi na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

Iako su obilne padavine uzrokovale nove poplave širom RS, a mnogi gradovi i opštine su potpuno odsječeni zbog izlijevanja rijeka, stanje u Gradišci je prema tvrdnjama iz „Protivgradne preventive RS“ još uvijek stabilno i za sada ovom području ne prijete nove poplave. Tihomir Dejanović kaže da je vodostaj Save u 7 časova iznosio 587cm, i da ona može da primi i veće količine padavina od trenutnih. Podsjetio je da je u februaru ove godine vodostaj iznosio 819 cm kada su bile uvedene redovne i vanredne mjere zaštite od poplava.

u Odjeljenju komunalne policije i civilne zaštite Gradiška, potvrdili su da za sada nema opasnosti od većeg izlijevanja bujičnih rijeka i kanala, s obzirom da padavine u ovom području nisu bile toliko obilne kao u prethodnom periodu. Dodaju da je najveće probleme uzrokovao jak vjetar zbog koga su ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice imale nekoliko intervencija na uklanjanjanju porušenih stabala. Prema prognozama hidrometeoroloških stanica, nestabilne vremenske prilike zadržaće se i u naredna dva dana.

Info+ kablovski kanal