Vremenska prognoza

ponedeljak, 27 jul 2020 11:07

Održan Memorijalni zbor u Rogoljima

U gradiškoj mjesnoj zajednici Rogolji, pored spomen kompleksa, u kome se nalaze  spomenici solunskim borcima iz ovog kraja, borcima Narodnooslobodilačkog rata, bista narodnog heroja i rodna kuća Stevana Dukića, te spomenik poginulim borcima iz posljednjeg Otadžbinskog rata, održan je tradicionalni memorijalni zbor.

Održan Memorijalni zbor u Rogoljima

Služen je parastos, a zvaničnici Grada, Boračke organizacije, delegacije udrženja proisteklih iz prethodnih ratova, predstavnici Mjesne zajednice i porodice poginulih boraca i žrtava, položili su vijence i cvijeće.

„ Zbog nemjerljive žrtve koju su borci prethodnih ratova položili za slobodu koju danas imamo, naša je obaveza da tradiciju njegujemo i mlađim generacijama prenosimo njen značaj, način na koji je sloboda izvojevana i da zajednički razvijamo RS, kao jedinu garanciju opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, poručio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić. 

„Spomen kompleks u Rogoljima je jedan od rijetkih koji je na jednom mjestu objedinio spomenike žrtvama iz Prvog i Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata“, ističe Slavko Vasiljević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice, dodajući da su ove godine, uz podršku Gradske uprave, realizovani značajni zahvati u ovom kompleksu. „Renovirali smo spomen kuću, zamijenili stolariju, postavili fontanu i obezbijedili jarbole“, kaže Vasiljević i dodaje da će u narednom periodu biti ofarbana i ograda, te posađeno zelenilo.

Spomen obilježja u kompleksu svjedoče o junaštvu devet boraca poginulih u Odbrambeno-otadžbinskog rata, više od 100 boraca i žrtava Drugog svjetskog rata i pet solunskih boraca iz ovog kraja.

Info+ kablovski kanal