Vremenska prognoza

subota, 09 avgust 2014 08:44

Obilježena 22.godišnjica od stradanja na Bokovima

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u Bok Jankovcu, u Gradišci je obilježena 22.godišnjica odbrane Gradiške i Republike Srpske od agresije neprijateljskih snaga sa hrvatske teritorije.

Obilježena 22.godišnjica od stradanja na Bokovima

8.avgusta 1992.godine živote je izgubilo 16 boraca odbrambeno -otadžbinskog rata. Među njima i Golić Branko, čija je majka i ove godine na Bokovima odala pomen njemu i njegovim saborcima i prisjetila se tih kobnih dana. Predstavnici lokalne uprave i boračke organizacije u Gradišci složni su da je za agresiju na ovim prostorima.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška, Goran Đorđić, istakao je da ovakvi zločini ne zastarijevaju te da su to zločini prema jednom narodu i zajednici, i apelovao na nadležne institucije da treba da uzmu u razmatranje i ovaj predmet, da se sazna istina i da se podignu tužbe.

Ispred Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, vijenac na spomen obilježje položio je  general VRS Milan Torbica.

„Cilj neprijateljskih snaga bio je da preko Gradiške i Nove Topole idu prema Banjaluci. Zato je žrtva boraca iz ovog kraja i njihova pogibija spriječila veća stradanja još veća razaranja koja su mogla da nas zadese“, istakao je Torbica.

Ovom prilikom na Bokovima je osvještano i novoizgrađeno spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, i na njemu su uklesana 24 imena stradalih sa područja Bok Jankovca i Mačkovca. Vijence na spomen-obilježja poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, te žrtvama fašističkog terora osim pomenutih položile su i delegacije opštinske Boračke organizacije, OO porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te članovi porodica i drugi građani.

Info+ kablovski kanal