Vremenska prognoza

ponedeljak, 20 april 2015 14:24

Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu i Donjoj Gradini

Sedamdeset godina nakon proboja logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac, sjećanja preživjelih logoraša i danas su jasna. Slike ubijanja, silovanja, mučenja, gladi...  ne blijede.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu i Donjoj Gradini

Brojni zvaničnici, ali i svjedoci nezapamćenog zločina u Donjoj Gradini, prisustvovali su tokom jučerašnjeg dana komemorativnom skupu kojim je obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini i 70. godišnjica proboja logoraša. U Jasenovcu i Donjoj Gradini od 1942. do 1945. stradalo je preko 700 000 nevinih ljudi, žena i djece. Ubijeno je oko 500 000 Srba, 40 000 Roma, 33 000 Jevreja, a od ukupnog broja žrtava 20 000 je bilo djece.   „Ovdje je mračna strana ljudske vrste ispisala svoje najstrašnije stranice“, rekao je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. On je naglasio potrebu da srpski narod pamti i da na mlađe generacije prenosi istinu o zločinu u Jasenovcu, ali i činjenicu da ne smije da dozvoli da ga ponižavaju brojem žrtava.  “Ključna riječ našeg postojanja je sloboda” naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, navodeći da je upravo ta riječ bila poruka stradalih novim generacijama. Predsjednik Dodik je najavio da će RS i Srbija realizovati megafilmski projekat o Jasenovcu koji će približiti istorijske činjenice mlađim generacijama. Preživjeli jasenovački logoraši i logoraši Drugog svjetskog rata iz RS, a zatim zvaničnici BiH, Srbije, Srpske i ostale brojne delegacije položili su vijence na Grobnom polju “Topole”, koje se sastoji od 41 masovne grobnice u Spomen-području Donja Gradina.

Nakon polaganja vijenaca na grobnom polju "Košute" vladika banjalučki Jefrem služio je parastos i pomen svim nevino stradalim žrtvama logora Jesenovac i stratišta Donja Gradina. Glavni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel i predsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković predvodili su molitve na jevrejskom i romskom jeziku.

Info+ kablovski kanal