Vremenska prognoza

ponedeljak, 28 decembar 2020 13:44

Njemački „Domatek“ donirao Bolnici brze testove

Njemačka firma „Domatek“, posredstvom Miroslava Kojadinovića, koji je suvlasnik ove firme, donirala je gradiškoj Bolnici značajnu količinu brzih seroloških testova na virus korona. Test utvrđuje da li je pacijent u posljednje vrijeme preležao bolest izazvanu virusom korona, te njegovo  trenutno stanje.

Njemački „Domatek“ donirao Bolnici brze testove

„Ova donacija svakako je vrijedna za gradišku Bolnicu, jer je za serološke testove ova ustanova do sada morala izdvajati značajan dio vlastitih sredstava“, ističe Rajko Dodik, direktor Bolnice Gradiška.

Od početka pandemije virusa korona u gradiškoj Bolnici je zaraženo 130 radnika, od ukupno 360 zaposlenih. Dodik ističe da će testovima moći utvditi i da li je bilo asimptomatskih slučajeva među bolničkim osobljem koji su preležali bolest izazvanu ovim virusom.

Kompanija „Domatek“ je među prvima na zapadu počela sa razvijanjem i usavršavanjem brzih testova. Suvlasnik kompanije Miroslav Kojadinović, koji je na mnoge načine vezan i za područje Gradiške, do sada je bio učesnik mnogih donacija, posebno u vrijeme pandemije virusa korona.

„Do sada smo u mnogim našim sredinama podijelili oko 500 testova“, ističe Kojadinović i dodaje da je u ovim vremenima potrebno pružiti podršku gdje god je to moguće.

Želimir Nešković, stručni saradnik komapnije „Domatek“ smatra da je ovakva donacija vrlo značajna u vrijeme pandemije virusa korona, te poželio smirivanje epidemiološke situacije i na teritoriji Gradiška.

Gradonačelnik Zoran Adžić zahvalio je njemačkoj kompaniji i njenim predstavnicima na ovoj vrijednoj donaciji, ističući da je Gradiška otvorena za mnoge vidove saradnje.

„Trenutna epidemiološka situacija je nešto bolja u odnosu na prethodne dane“, ističe direktor gradiške Bolnice, dodajući da u narednom periodu očekuje ponovo veći broj inficiranih, imajući u vidu predstojeće praznike i povećanu fluktuaciju ljudi.

Na bolničkom liječenju je 56 pacijanata oboljelih od virusa korona. U kovid intenzivnoj njezi smješteno je 8 pacijenata, od koji je 6 priključeno na respirator.

Info+ kablovski kanal