Vremenska prognoza

sreda, 15 jul 2020 13:01

Najviše rasprave o poslovanju komunalnih preduzeća

Na dnevnom redu jučerašnjeg zasjedanja gradske Skupštine u Gradišci našao se značajan broj izvještaja o radu komunalnih i drugih javnih preduzeća u Gradišci, u 2019. godini.

Najviše rasprave o poslovanju komunalnih preduzeća

Opozicioni odbornici lokalnoj vlasti najviše zamjeraju na, kako su istakli, stranačkom zapošljavanju, upravo u, navode, komunalnim preduzećima “Vodovod” i “Gradska čistoća”. “Kroz izvještaje o poslovanju, vidljivo je da se iz godine u godinu izdvajaju sve veća finansijska sredstva, upravo za namjene isplate ličnih dohodaka”, tvrdi Mirko Samardžija, odbornik SDS-a u gradskoj skupštini, smatrajući da se do radnog mjesta u javnim preduzećima i ustanovama, dolazi najčešće prema stranačkih zaslugama i političkim vezama.

S druge strane, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić na ove kritike odgovara da su mladi kadrovi ostvarili veoma vidljive rezultate u svim oblastima gdje rade. „Ponosan sam na mlade inžinjere, ekonomiste, pravnike koji svojim radom doprinose da se Gradiška razvija i uređuje. A mnogi od njih su već stekli značajna priznanja u međunarodnim krugovima“, naglašava Adžić.

Preduzeće „Vodovod“ je, dodaje gradonačelnik, jedno od najuređenijih komunalnih preduzeća u regionu. “Učešćem u MEG projektu, zajedno sa lokalnom  upravom, to preduzeće se, ne samo profilisalo i nadogradilo, nego je na putu da bude ekonomski i finansijski samoodrživo“, ističe Adžić dodajući da je ono jedno od rijetkih na širem prostoru koje posluje pozitivno.

Takođe, kaže prvi čovjek grada, „Gradska čistoća“ je podigla nivo uređenosti i čistoće grada na mnogo viši nivo, te česte pohvale na taj račun dobija od poslovnih partnera prilikom posjete Gradišci. „Taj nivo ćemo, zajedno sa resornim odjeljenjem, podizati, prije svega, kroz dograđivanje dodatnih ostrva za prikupljanje čvrstog otpada i reciklažu otpada. Nastojaćemo kroz međunarodne projekte obezbijediti primjenu moderne tarifne metodologije, kako bi korisnike usluga koji razdvajaju otpad, motivisali kreoz određene subvencije“, dodaje Adžić.

„Razvojna agencija Gradiška je za kratak period ostvarila rezultate sa kakvima se mnoge veće sredine ne mogu pohvaliti“, rečeno je tokom zasjedanja. Gradonačelnik je podsjetio da je pri Gradskoj upravi formirano Odjeljenje za razvoj, kako bi kadrovi učili implementaciju pojekata po međunarodnim standardima. „Ovladali smo vještinama iznalaženja, pisanja i pristupanja  projektima, i neophodno je osvojiti i vrlo važan segment implementacije“, kaže gradonačelnik.  

Tokom zasjedanja gradske Skupštine odbornici su razmatrali informacije o stanju u privredi i poljoprivredi na području grada u prošloj godini, stanju u stambenoj oblasti, u oblasti šumarstva i lovstva, organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite, stanju objekata i mjerama zaštite od poplava na području grada, te stanju u oblasti sporta, kulture i informativnoj djelatnosti. Razmatran je i usvojen  Program rada Javne ustanove „Lepa Radić za radnu 2020/2021. godinu, te nekoliko odluka iz domena prostornog uređenja i građenja.

Info+ kablovski kanal