Vremenska prognoza

ponedeljak, 11 april 2016 14:06

Na području Gradiške manji broj požara na otvorenom

Gradiški vatrogasci, u dosadašnjem periodu, imali su manji broj intervencija na otvorenom području u odnosu na prethodne godine, istakao je starješina PVJ Gradiška Goran Stojaković.

Na području Gradiške manji broj požara na otvorenom

On smatra da se svijest građana po pitanju paljenja na otvorenom prilično poboljšala, što je uticalo na smanjenje broja požara.

„U posljednjih 10 dana, imali smo samo četiri intervencije vezane za požare niskog rastinja i šuma, i jednu asistenciju prilikom paljenja veće količine biljnog otpada“, kaže Stojaković.

U proljećnom periodu vrši se uređivanje poljoprivrednog zemljišta i putnih pravaca, te je  Stojaković još jednom upozorio građane da prilikom paljenja  otpada preduzmu određene mjere kako ne bi došlo do širenja požara.

„Radnje se trebaju obavljati na udaljenosti od najmanje 100 metara od ivice šuma. Potrebno je u blizini imati dovoljne količine vode i priručni alat. Ukoliko se radi o paljenju veće količine otpada, na zahtjev građana obezbjedićemo adekvatno dežurstvo od strane naše jedinice“, rekao je starješina PVJ Gradiška.

S obzirom da se približavaju prvomajski praznici kada mnogi građani odlaze na izlet u prirodu, Stojaković preporučuje da se paljenje vatre vrši samo na predviđenim mjestima, po mogućnosti u blizini vode. Nakon izleta, dodaje, potrebno je u potpunosti ugasiti vatru, da ne bi došlo do širenja požara.

Od 15. maja do 1. oktobra na snazi će biti opštinska Odluka o mjerama zaštite od požara, kojom se zabranjuje paljenje vatre na otvorenom području.

„U slučaju nepoštovanja odluke propisane su sankcije, koje za fizička lica iznose do 1000 KM“, ističe Stojaković.

Od početka godine gradiški vatrogasci imali su 74 intervencije. Stojaković ističe da se veći broj intervencija očekuje na ljeto, kada se zbog viših temperatura prepočuju i pojačane mjere opreza.

Info+ kablovski kanal