Vremenska prognoza

sreda, 12 novembar 2014 15:04

Mljekari blokirali carinski terminal u Gradišci

Mljekari iz RS i Federacije sa traktorima i drugom mehanizacijom blokirali su carinski terminal u Gradišci. Mljekari su odlučno krenuli u proteste jer resorna ministarstva nisu prihvatila zahtjeve proizvođača da se prelevmani na uvoz sa 0,15 KM povećaju na 0,72 KM po litru uvezenog mlijeka, sa ciljem da se spriječi dalji prekomjerni uvoz mlijeka u BiH, koji guši domaću proizvodnju.

Mljekari blokirali carinski terminal u Gradišci

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kaže da je problem što u mljekarama ima oko 35 do 40 miliona litara mlijeka viška koje se ne može prodati zbog visoko subvencioniranog mlijeka koje se uvozi iz EU. Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH, smatra da je krajnje vrijeme da država počne vofditi računa o svojim građanima.

Sa oko 24 tone mlijeka dnevno, novotopolski „Farmland“ jedan je od najvećih proizvođača mlijeka u RS. Rukovodstvo ove firme ističe da iz solidarnosti sa ostalim farmerima, pružaju podršku ovom protestu, i smatraju opravdanim zahtjeve proizvođača mlijeka iz BiH.  Protest farmera podržala je i Unija udruženja poslodavaca RS. Predstavnici Unije smatraju da zahtjevi domaćih proizvođača nisu ni blizu onih subvencija koje imaju proizvođači u EU. Nezadovoljni odgovorom nadležnih, mljekari su donijeli odluku da ovim protestom prošire svoje zahtjeve, a na carinskim terminalima ostaju do daljnjeg. Osim u Gradišci, farmeri su blokirali i ostale carinske terminale u BiH preko kojih se uvozi mlijeko i mliječni proizvodi, i to terminale Bijača, Izačić, Gorica i Orašje.

Info+ kablovski kanal