Vremenska prognoza

četvrtak, 16 april 2020 14:06

Minus „uništio“ šljivu i breskvu, stradala i jabuka

Od početka aprila voćari strahuju za svoje zasade. Niske temperature i mraz, već je sada izvjesno, načinili su ogromne štete na voćnim zasadima širom RS. Štete bilježe i voćari u Potkozarju.

Minus „uništio“ šljivu i breskvu, stradala i jabuka

„Najviše su stradale breskva, šljiva, skoro u stopostotnom procentu, te kruška i jabuka, posebno sorta ajdared. Imaćemo jako slabu proizvodnju, a time i skuplje voće“, najavljuje Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

I sada je u maloprodaji cijena voća, posebno jabuke, visoka, smatra Dojčinović, navodeći da je uzrok tome vjerovatno otežan uvoz i nedostatak voća od domaćih proizvođača.

„Veleprodajne cijene se kreću do 1 KM, ali se trgovci ugrađuju prilično, formirajući cijenu od oko 2 KM za kilogram jabuke, što je mnogo“, kaže Dojčinović.

„Moguće je da još bude niskih temperatura i mraza, pa još uvijek nismo u mogućnost utvrditi kompletnu štetu nastalu na voćnim zasadima“, naglašava Dojčinović i dodaje da će o obimu štete na voću, prouzrokovane vremenskim uslovima, obavijestiti resorno Ministartsvo.

Info+ kablovski kanal