Vremenska prognoza

utorak, 08 mart 2016 15:07

Ministar Stevo Mirjanić posjetio nebranjeno područje u Orubici

U nebranjenom području u gradiškom selu Orubica već nekoliko dana zaplavljeno je 15 objekata.

Ministar Stevo Mirjanić posjetio nebranjeno područje u Orubici

Mještanin Milan Kozić kaže da zbog nasipa kuće još uvijek nisu poplavljene. Dodaje da bi do većih problema moglo doći ukoliko nivo vode naraste za još pola metra.

„Dobili smo pomoć, donijeli su nam vode za piće koja nam je trenutno najpotrebnija. Za sada nam je dobro. Imamo i struje“, poručuje Kozić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić posjetio je ovo selo. Mirjanić smatra da stanje još uvijek nije alarmantno.

„Ukoliko se smanji količina padavina, neće biti većih posljedica. Pogledali smo kako funkcionišu službe koje rade na održavanju hidromeliracionih sistema i kakav rezultat daju napori koji su učinjeni po pitanju sanacije stanja ovih sistema“, kaže ministar Mirjanić.

U narednom periodu, ističe resorni ministar, planiran je nastavak aktivnosti oko uređenja vodoprivrednih objekata, kao i sanacija Savskog nasipa. Smatra da bi većina radova trebala biti završena do kraja ove godine.

„I sve to kad se završi ne može se govoriti o apsolutnoj sigurnosti, već o sigurnosti visokog stepena. Teško je predvidjeti vrijeme i količine padavina koje mogu da se dese“, ističe resorni ministar.

Mirjanić napominje da neadekvatno održavanje hidromeliracionih sistema, uključujući i nasipe proizvodi velike štete.

„Vlada je donijela set mjera koje se moraju realizovati da bi hidromeliracioni sistemi bili održavani. Za održavanje su zaduženi Javna ustanova „Vode Srpske“ i lokalne zajednice“, dodaje Mirjanić.

U Gradišci su na snazi vanredne mjere odbrane od poplave. Načelnik opštine Zoran Latinović kaže da da je stanje pod kontrolom i za sada nema opasnosti.

„Ispravnost prepumpnih stanica i agregata daju nam sigurnost da ćemo i ovaj, relativno visok vodostaj Save pretrpjeti bez štetnih posljedica. Trenutno se radi na projektu  revitalizacije Limanskog obodnog kanala, kako bi se zaštitilo 6 000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Prepumna stanica na keju je potpuno u funkciji, a izvršen je i remont dva agregata i jednog elektromotora. Planirana je nabavka dva nova, jača agregata, kako bi se obezbijedila stabilnost kanalizacionog sistema u Gradišci, te spriječilo plavljenje podrumskih prostorija“, ističe Latinović

U opštini Srbac, zbog rasta nivoa Save, već nekoliko dana na snazi su redovne mjere odbrane od poplava. Trenutni vodostaj iznosi 884 cm, a vanredne mjere uvode se na 940 cm.

„Za sad nema potrebe za iseljavanjem stanovništva koje živi u nebranjenim područjima. Vozimo im hranu, vodu i kućne potrepštine. Najkritičnije je u selu Kobaš, ali nadamo se da neće biti većih problema“, kaže načelnik opštine Srbac Drago Ćirić.

Prema izvještaju Hirometeorološkog zavoda RS nivo Save kod Gradiške, jutros u 8 časova iznosio je 765 cm, što je 35 cm iznad kote vanredne mjere odbrane od poplava.

 

Info+ kablovski kanal