Vremenska prognoza

četvrtak, 29 maj 2014 13:52

Kupci na Zelenoj pijaci nemaju razloga za brigu

Poslednje poplave koje su zadesile region, nanijele su ogromne štete cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji naše zemlje.

Kupci na Zelenoj pijaci nemaju razloga za brigu

Iako je područje gradiške opštine manje stradalo u odnosu na druga mjesta, izlijevanje bujičnih rijeka u proteklim mjesecima I česte vremenske neprilike ostavile su posljedice na proizvodnju ovog kraja. Da se stanje u poslednje vrijeme stabilizovalo, pokazuju puni štandovi na Zelenoj pijaci u Gradišci, ali I veliki broj kupaca koji je ovog četvrtka kupovao poljoprivredne proizvode. Iako je Zakonom o veterinarstvu definisano da se poljoprivredni proizvodi koji su došli u dodir sa plavnim vodama ne smiju plasirati na pijace, domaći kupci prema riječima prodavaca sumnjaju u kvalitet pojedinih poljoprivrednih proizvoda.

 “Prodajem domaće jagode iz vlastite proizvodnje. Iako kažem kupcima da su iz Romanovaca, ipak strahuju I slabo kupuju”, priča Marija Đurčić, koja jagode na Zelenoj pijaci prodaje po cijeni od 1,5 KM po kilogramu. Ona a I drugi prodavci sa druge strane, tvrde da razloga za brigu nema I da je većina proizvoda na pijaci iz naših krajeva.

Iako će se stvarna šteta u poljoprivredi izazvana poplavama moći utvrditi tek tokom narednih mjeseci, već sada je izvjesno da će prinosi, posebno povrća, biti znatno umanjeni. S obzirom na to, kupci brinu I za cijene.

Što se tiče prosječnih cijena povrća ovog četvrtka na Zelenoj pijaci, mahune,  I bijeli kuk koštaju po 5 KM, paprike 3,5, paradajz, mrkva I tikvice po 2,5 , a Kilogram crvenog luka  ili mlade salate platićete 2 marke.  Od voća u  ponudi su trešnje, koje koštaju od 2,5 do 3 marke, limun 3,banane 2,5, a narandže 2. Cijena mliječnih proizvoda već duže vrijeme nije se mnogo mijenjala. Što se tiče domaćih jaja, ovog četvrtka  karton od 30 komada, koštao je 5KM.

Info+ kablovski kanal