Vremenska prognoza

ponedeljak, 05 maj 2014 15:07

Kiša uzrokovla nove poplave i veće štete!

Obilne padavine tokom vikenda uzrokovale su nove poplave. Iako se prema riječima nadležnih, bujične vode kao i kanali vraćaju u korita, njihovo ponovno izlijevanje nanijelo je nesagledive štete poljoprivrednom zemljištu i objektima koji se nalaze u njihovoj blizini.

Kiša uzrokovla nove poplave i veće štete!

Vremenske prilike preko noći su se stabilizovale, ali mještani gradiških sela ponovo zbrajaju štete.

Jadranka Vukolić iz Vrbaške kaže da je u nedjelju stanje bilo jako loše. Preko mosta se nije moglo preći autom, a voda je ušla u pomoćne objekte oko kuće. Sjeća se 2010.godine kada su ovaj kraj zadesile iste neprilike. Kaže najveće posljedice poplave ostave na domove, jer se vlaga više ne može riješiti.

Ništa bolja situacija nije ni u Drageljima. Lubina se izlila na okolne njive, a stradali su i pojedini objekti. Mještani tek što su sanirali štete nakon poplava 24.i 25. aprila, a već su ih zadesili novi problemi. Mještani gradiških sela svjesni su da se na padavine ne može uticati ali smatraju da nesavjesni ljudi snose odgovornost za zakrčene, nerščišćene kanale i vodotoke.  Nadležna opštinska Komisija za utvrđivanje uzroka i posljedica poplava, od jutros obilazi poplavljena područja. Stručnjaci ističu da su u velikoj mjeri stradali ovogodišnji usjevi. Milutin Misimović, šef Odsjeka sa poljoprivredu opštine Gradiška, obišao je Donje i Gornje Podgradce te istakao da se voda povlači u korita ostavljajući velike posljedice na poljoprivrednim parcelama. Sobzirom da se kiše očekuju i do polovine maja, upitno je kakva sezona čeka poljoprivredne proizvođače.

Info+ kablovski kanal