Vremenska prognoza

utorak, 01 decembar 2020 13:33

Kategorizacija ključna za status invalida rada

Pitanja statusa, kategorizacije, naknade za tjelesno oštećenje i zapošljavanja invalida rada nedavno su predstavnici republičkog Saveza invalida rada postavili pred resorno Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

Kategorizacija ključna za status invalida rada

Jovan Zeljković, predsjednik Saveza svjestan je da za izmjenu postojećih zakonskih rješenja treba vremena, ali ne gubi nadu. „Ključno pitanje je kategorizacija invalidnosti“, naglašava Zeljković, procjenjujući da na izmjenu regulative čeka oko 50 000 invalida rada u Republici Srpskoj.

„Mnogi naši članovi posjeduju dobar dio preostale radne sposobnosti, ali je vrlo mali procenat zaposlenih, uglavnom u javnom sektoru“, dodaje Zeljković, koji je i predsjednik Gradske organizacije invalida rada u Gradišci. Ističe da Gradska uprava u ovom gradu pomaže i podržava rad Udruženja, izdvajajući iz gradskog budžeta oko 14 000 KM na godišnjem novu. „To nisu velika sredstva, ali jesu značajna, ako znamo da mnoge lokalne zajednice nemaju takav odnos prema invalidima rada u svojim sredinama“, kaže predsjednik Zeljković.

U Savezu invalida rada djeluje deset gradskih i opštinskih udruženja, a u osnovanju su još dvije lokalne organizacije.

Info+ kablovski kanal