Vremenska prognoza

petak, 28 jun 2019 14:26

Jako nevrijeme noćas zahvatilo Gradišku

Najveće štete na objektu I imovini gradiške “Elektrodistribucije”

Jako nevrijeme noćas zahvatilo Gradišku

U “RJ Elektrodistribucija” od jutros sabiraju stetu uzrokovanu nocasnjim nevremenom, koje je mnoge asociralo na tornada kakva se vidjaju samo  na televizijskim ekranima. U ovom preduzeću oštećeno je oko 250 kvadrata krovne konstrucije, a paneli sa krova objekta su se srucili i uništili tri službena automobila. Procjena rukovodstva ove radne jedinice je da šteta iznosi oko 70 000 KM. Uz sve to je stradala i arhiva. Najveci dio je uništen pod naletom pljuska, a hoce li šta biti upotrebljivo kad se materijal osuši, ostaje da se vidi. Nevrijeme je u kvaru ostavilo i 4 dalekovoda i uzrokovalo više desetina kvarova na niskonaponskoj mreži. Radnici ovog preduzeća cijeli dan su na terenu. Na pojedinim lokacijama ima oborenog drveca i granja po putu, koje svjedoči o nevremenu koje je protutnjalo tokom noći kroz grad.

U Protivgradnoj preventivi RS su očekivali takvu situaciju.Nevrijeme koje je noćas stiglo nad Gradišku, pojašnjavaju, dio je šire nestabilnosti,koje je od Slovačke, preko Mađarske i Austrije ka jugu, stiglo i do nas. “Oko ponoći smo dejstvovali.Za sat vremena ispaljeno je oko 70 raketa. Uspjeli smo smiriti oblačnost”,prepričava noćašnju situaciju Tihomir Dejanovic, direktor Protivgradne preventive RS koji je i sam na terenu svjedočio o jakim udarima vjetra od oko 60 km/h i intenzivnim naletima pljuska kiše i grada.

Dosad su strijelci ovog preduzeća ispalili više od 740 raketa. “Dovoljan broj raketa za ovu sezonu je nabavljen, tako da nema bojazni“, uvjerava Dejanović.

Ali bojazni ima u smislu dugoročnijih  prognoza vremena. Svi klimatski modeli govore u prilog porasta temperatura i  povećane nestabilnosti atmosfere. To znači da će vremenske nepogode ubuduće biti puno češće na našim područjima. Na pitanje kakvo nas vrijeme očekuje u narednih mjesec-dva, meteorolozi u ovom preduzeću odgovoriše da su jedino pouzdane kratkoročne prognoze. Sa velikom sigurnošću procjenjuju da u narednih dan-dva na ovom području ne bi trebalo da bude nestabilnosti kakva je viđena protekle noći.

Info+ kablovski kanal