Vremenska prognoza

sreda, 13 septembar 2017 10:31

Investicijama iz domaćih i međunarodnih izvora unaprijediti funkcionisanje vodovodnog sitema

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić je sa rukovodstvom KP „Vodovod“ u Gradišci potpisao ugovor o pružanju javnih vodnih usluga na području opštine, čime se po prvi put sistemski regulišu međusobna prava, obaveze i odgovornosti u pružanju i razvoju javnih vodnih usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na području opštine.

Investicijama iz domaćih i međunarodnih izvora unaprijediti funkcionisanje vodovodnog sitema

Usaglašavanje odnosa, kroz ugovor, između ovog komunalnog preduzeća i osnivača je i obaveza koju nameće implementacija projekta opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja – MEG, koji finansira i podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Razvojni program UN-a UNDP u BiH.

„Vodovod“ će, u infrastrukturnom smislu, imati modernu sistematizaciju i organizaciju, biće adekvatno softverski opremljen, sa bazom podataka u elektronskoj formi, sistem finasijskog poslovanja biće softverski podržan, a tehnološkim unapređenjem bismo kontrolisali gubitke na mreži“, ističe Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.Sandro Zeničanin, v.d. direktora „Vodovoda“ dodaje da će, putem Evropske investicione banke i UNDP-a, značajno biti unaprijeđeno funkcionisanje vodovodnog sistema. Obezbijedićemo i alternativne izvore puštanja vode u sistem, preko frekventne regulacije, kako bismo sanirali postojeće stanje na vodoizvorištu i smanjili fizičke gubitke na mreži. U toku je, ističe Zeničanin, realizacija granta Vlade Japana u vrijednosti od 120 000 KM. „Putem tih sredstava, nabavićemo opremu za detekciju kvarova na mreži“, dodaje Zeničanin.

„Vlada Švajcarske, putem MEG projekta, bespovratna sredstva dodjeljuje za 18 lokalnih zajednica u BiH, u iznosu od oko 8 miliona KM“, ističe Goran Štefatić, menadžer MEG projekta. Treba napomenuti da MEG projekat podrazumijeva učešće i opštinske uprave u finansiranju neophodnih zahtvata planiranih projektom. Opština Gradiška je planirala sredstva u iznosu od 1 milion KM za rekonstrukciju vodotornja i kvalitetniji nadzor nad isporukom vode, mjerenje i praćenje gubitaka. Također, stavljanjem potpisa na ugovor između lokalne uprave i Gradiškog vodovoda, ozvaničena je i socijalna komponenta ovog ugovora. MEG projekat podrazumijeva i socijalnu osjetljivost za domaćinstva u stanju stalne socijalne pomoći. „Lokalna uprava će subvencionirati potrošnju vode za najugroženije korisnike“, zaključuje načelnik Adžić.

Dodjela bespovratnih sredstava uveliko ovisi o kvalitetu pripremljenih projekata, kandidovanih od strane lokalnih zajednica, a Štefatić je već sada uveliko zadovoljan, kako ističe, odgovornim odnosom lokalne uprave Gradiška i komunalnog preduzeća prema postavljenim projektnim zadacima. Do kraja godine trebalo bi biti poznato koliki su napredak lokalne zajednice, uključene u MEG projekat, ostvarile, od čega će i zavisiti visina bespovratnih sredstava koja će se dodijeliti iduće godine.

Info+ kablovski kanal