Vremenska prognoza

utorak, 28 jul 2020 14:01

„Interventni otkup svinja i junadi nije rješenje“

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS objavilo je poziv za klaoničare i mesoprerađivače junadi i svinja, sa sjedištem u Republici Srpskoj, da se prijave za interventni otkup tržišnih viškova junadi i svinja.

„Interventni otkup svinja i junadi nije rješenje“

U Ministarstvu ističu da je Vlada RS, zbog pada potražnje za mesom i mesnim prerađevinama, u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona, a u cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje, za namjene otkupa 6 000 junadi minimalne težine 600 kg i 10 000 svinja minimalne težine 110 kg od domaćih uzgajivača, obezbijedila 3 miliona KM.

„Ovom mjerom gasimo mali požar, ne rješavamo problem“, smatra Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističući  da je suština problema u nekontrolisanom uvozu i smanjenoj potrošnji. „Ako Vlada u naredna dva mjeseca otkupi višak mesa, ponovo ćemo doći u istu situaciju, i tako u nedogled. To nije dugoročno rješenje“, tvrdi Marinković.

Marinković je mišljenja da kampanja "Kupujmo domaće!" nije provedena na adekvatan način. „Nije dovoljno emitovati teklame od par sekundi i očekivati da se svijest potrošača o o kupovini domaćih proizvoda nakon toga značajno promijeni“, smatraju u republičkom Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača, naglašavajući da je u kampanju neophodno uključiti širi krug stručne javnosti.

U RS, prema podacima Saveza, trenutno ima od 5 000 do 7 000 tovnih bikova, koji su prerasli težinu od 600 kilograma, te između 7 000 i 9 000 tovnih svinja. „Domaći proizvođači mogu pokriti potrebe stanovištva za svježim mesom“, tvrdi Marinković, dodajući da zbog toga treba uvesti ograničenja na njegov uvoz. „Uvoz mesnih prerađevina nama ne predstavlja problem“, zaključuje Marinković.

Info+ kablovski kanal