Vremenska prognoza

četvrtak, 07 april 2016 15:10

Humanitarna akcija za pomoć dječaku Nikoli Hajderu

Opštinska organizacija Crvenog krsta Gradiška pokrenula je humanitarnu akciju za pomoć petogodišnjem dječaku Nikoli Hajderu iz Vilusa kod Gradiške, kome je neophodna operacija mozga u Beču.

Humanitarna akcija za pomoć dječaku Nikoli Hajderu

Nikola je rođen 2010. godine, tri mjeseca prije termina, zbog čega je odmah po rođenju dobio krvarenje na mozgu. Kao beba preživio je dvije sepse, te dva i po mjeseca proveo u inkubatoru.

„Od krvarenja na mozgu desna strana tijela mu je djelimično paralizovana. Imao je smetnje u hodu i govoru, ali se uz terapije i vježbe stanje postepeno poboljšavalo. Po mišljenju stručnjaka, nije mnogo odstupao od djece svog uzrasta, sve do prošle godine“, kaže dječakov otac, Ratko Hajder.

U septembru prošle godine Nikola je imao napad epilepsije, nakon čega se njegovo stanje pogoršalo.

„Od tada je postepeno prestao govoriti, postao je odsutan i ponašanje mu se potpuno promijenilo. Do tada se volio igrati, sve ga je zanimalo i bio je veoma pametan za svoj uzrast“, ističe Ratko.

Nakon napada epilepsije, Nikoli su ljekari propisali terapije, ali roditelji kažu da se stanje njihovog sina nije značajno promijenilo. Na nagovor poznanika odlučili su da se obrate ljekarima u Beču, u nadi da će pronaći lijek za dječaka.

„Skupili smo sredstva i otišli tamo. Doktorica nam je, nakon pregleda, rekla da lijekovi ne mogu pomoći, te da je hirurški zahvat jedino moguće riješenje. Ako operacija bude uspješna, Nikolino stanje bilo bi kao prije napada epilepsije, te bi uz adekvatnu njegu, mogao za koju godinu krenuti u školu. Savjetovano nam je da se zahvat obavi što prije, jer bi, inače, kroz par godina Nikola mogao postati invalid. Odlučili smo da pristanemo na operaciju, jer se nadamo boljem“, kaže Nikolin otac.

Pored Nikole, Ratko i njegova supruga Nada imaju i dvije starije kćerke od 10 i 12 godina, a sa njima u kući žive i Ratkovi roditelji. Zdravstveni problemi najmlađeg djeteta negativno su uticali na psihičko zdravlje njegove majke Nade.

„Odmah po rođenju sina, pala sam u postporođajnu depresiju. Nisam mogla da se pomirim sa situacijom, jer je trudnoća tekla sasvim u redu i nismo se ovome nadali“, kaže majka.

Porodica Hajder se uglavnom bavi poljoprivredom, a otac Ratko je jedini zaposleni član. Većina novca odlazi im na Nikolino liječenje. Operacija mozga u Beču, koštala bi 38 000 eura, a troškove u potpunosti snose roditelji. Operaciju i boravak u Austriji tokom 28 dana liječenja, ova porodica nije u mogućnosti da plati.

„Od danas krećemo sa apelima prema građanstvu, ustanovama i firmama da, ukoliko su u mogućnosti, uplate novac na žiro račun ove porodice, koji mogu dobiti u kancelarijama Crvenog krsta. Broj računa biće ispisan i na plakatima koji će biti polijepljeni po gradu i selima. Smatram da ova aktivnost mora uspjeti“, istakla je sekretar OO Crvenog krsta Gradiška Dragana Stević.

Porodica Hajder optimistična je po pitanju ishoda operacije, te apeluje na sve humane ljude da, u skladu sa mogućnostima, pomognu liječenje njihovog Nikole.

 

 

Info+ kablovski kanal