Vremenska prognoza

ponedeljak, 28 maj 2018 14:30

Gorivo još skuplje

Na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo je došlo do poskupljenja goriva. Cijene su porasle od 5 do 7 pfeninga po litru.

Gorivo još skuplje

Građani Gradiške nisu iznenađeni, ali su svakako ogorčeni.

 „Gorivo je uvijek skupo. Sve što je preko 2 KM je previše, ali mi smo nemoćni“, „Dosta mi je više. Sad će poskupiti i životne namirnice“, žale se građani.

Gorivo je prvi put ove godine poskupilo u februaru, i to za 18 pfeninga po litru, nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. Nakon februara, gorivo je poskupilo u još nekoliko navrata, a posljednji put cijene su skočile u petak.

Na benzinskim pumpama u Gradišci potvrdili su nam da je gorivo poskupilo za par pfeninga, zbog rasta cijene nafte na svjetskom tržištu.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS takođe su nam kazali da je razlog poskupljenja goriva porast cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu, na oko 80 dolara po barelu. Dodaju, da je razlog i nestabilna politička situacija na relaciji SAD-Iran.

Obzirom da je situacija na svjetskom tržištu sirove nafte nepredvidiva i podložna promjenama, niko sa sigurnošću ne može reći da li će cijena sirove nafte u svijetu, a samim tim i cijena goriva kod nas, u predstojećem periodu i dalje rasti ili će opadati. Poručili su to u pismenom odgovoru iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima.

Na benzinskim pumpama u Gradišci cijena dizela kreće se uglavnom od 2, 20 do 2, 27 KM. Litar benzina 95 je od 2,19 do 2,24 KM, dok je benzin 98 od 2,20 do 2,28 KM. Cijena plina kreće se od 1,10 do 1,13 KM.

Info+ kablovski kanal