Vremenska prognoza

četvrtak, 26 jun 2014 14:55

Delegacija opštine Gradiška posjetila područja pogođena gradom

Nakon jučerašnjeg nevremena delegacija opštine Gradiška danas je posjetila pojedina područja koja su pogođena gradom.

Delegacija opštine Gradiška posjetila područja pogođena gradom

„Moram reći na osnovu prvih utisaka da su štete katastrofalne. Možemo reći da je berba u većini voćnjaka u Potkozarju završena. Opština nema sredstava za nadoknadu štete voćarima i poljoprivrednicima i da će nakon procjene štete, biti upućen zahtjev za pomoć Vladi RS i Fondu solidarnosti da zbog ovih posljedica i velikih šteta pokušamo pronaći određena rješenja” kaže načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

U Odjeljenju za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška mišljenja je da su najveće štete ovog nevremena koje je juče pogodilo 14 mjesnih zajednica nanijete voćarskoj proizvodnji. „Bilo je ovakvih šteta u smislu nekih manjih lokaliteta, ali da grad obuhvati tako široku teritoriju to nije zapamćeno na ovim prostorima“ rekao je Milutin Misimović, šef Odjeka za poljoprivredu u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Posljedice ovkavog nevremena osjetiće voćar iz Trebovljana Mihajlo Danjko koji  kaže da mu je u desetak minuta led uništio mu je dva hektara voćnjaka u koje je uložio oko 6000 KM. „Kako ću dalje ne znam.Nakon ovoga potrebno je obaviti zaštitu, za šta je neophodno više od 300 KM“ priča Danjko.

Nakon svega ovog postavlja se pitanje održivosti voćarske proizvodnje na području opštine Gradiške kaže načelnik Latinović. On je istakao da je i egzistencija većine domaćinstava koja su pogođena ovom prirodnom katastrofom dovedena u pitanje.

Info+ kablovski kanal