Vremenska prognoza

utorak, 19 avgust 2014 13:57

Danas je Preobraženje Gospodnje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Preobraženje Gospodnje, praznik koji u crkvenom kalendaru i među  vjernicima ima izuzetan značaj.

Danas je Preobraženje Gospodnje

Praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, posvećen je sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovijedi na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svjetlim kao snijeg".Taj praznik je u pravoslavlju poznat i kao ljetnje Bogojavljenje jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca - "Ovo je Sin moj ljubezni...njega poslušajte". Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vjere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavjetne zakone i proroke.Zapadna crkva unijela ga je u svoj kalendar tek 1457. godine i to u slavu pobjede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda, a na Istoku se slavi još od sedmog vijeka.

Preobraženje pada uvijek u vrijeme Gospojinskog posta pa su zato posne i pravoslavne trpeze.Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svjetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik. Od tog dana više nema velikih vrućina,a to je, smatralo se, i posljednji dan kupanja u rijekama i jezerima.U narodu postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava pa se kaže - preobražava se i voda i gora.Ovaj praznik, koji se vezuje za smjenu godišnjih doba, krsna je slava gradova Trebinje i Doboj, i opština Prnjavor i Rogatica.

Info+ kablovski kanal