Vremenska prognoza

četvrtak, 16 jul 2020 13:02

Česi finansiraju izgradnju vodovodne mreže u SZ dijelu Gradiške

Do proljeća iduće godine, u mjesnim zajednicama Orahova i Gašnica trebalo bi da bude završen projekat vodosnabdijevanja, vrijedan 1, 7 miliona KM.

Česi finansiraju izgradnju vodovodne mreže u SZ dijelu Gradiške

Riječ je o projektu kojim su preduzeće Vodovod i Gradska uprava Gradiška aplicirali prema Razvojnoj agenciji Češke, koja je ovih dana završila izbor izvođača radova i time stvorila uslove da se početak realizacije projekta uskoro i ozvaniči.

Orahova i Gašnica su jedina naselja u SZ dijelu Gradiške koja nemaju gradsku vodu. U pojedinim dijelovima godine, najčešće tokom ljetne sezone, u ovim naseljima boravi preko 2 000 ljudi, pa je važnost realizacije ovog zahvata time i značajnija.

Direktor KP „Vodovod“ Gradiška Sandro Zeničanin ističe da se vodosnabdijevanje u ovim naseljima obezbjeđuje putem preduzeća „Hemijska prerada kukuruza“ iz Draksenića. „Ipak, to nije najkvalitetnije rješenje“, smatra Zeničanin, dodajući da sam sistem nije pod kontrolom gradiškog Vodovoda i često dolazi do pucanja cjevovoda.

Projekat vodosnabdijevanja bi trebalo da bude završen u narednih osam mjeseci, kada će stanovništvo ovog dijela Gradiške konačno imati kontrolisanu gradsku vodu.  

Info+ kablovski kanal