Vremenska prognoza

subota, 13 avgust 2016 12:32

Ambrozija zadaje glavobolju alergičnim građanima

Ukoliko od početka avgusta kišete, kašljete, svrbe vas nos, oči ili uši moguće je da ste alergični na ambroziju.

Ambrozija zadaje glavobolju alergičnim građanima

Ova korovska biljka cvjeta tokom avgusta i septembra, donoseći velike muke alergičarima. Uživanje u šetnji i boravku u prirodi postoje gotovo nemoguće. Na ovu biljku alergični su i mnogi Gradiščani.

Ambrozija je veoma rasprostranjena na ovom području. Iz tog razloga nadležni već duže vrijeme pozivaju građane da uklone ovu biljku sa svojih posjeda. Kontrolu suzbijanja i uništavanja ambrozije na poljoprivrednim zemljištima vrši poljoprivredna inspekcija, a u gradskim područjima komunalna policija.

„Pozivam sve građane da što prije pristupe uništavanju ove biljke na svojim posjedima, najjednostavnije košenjem“, rekao je Jovo Šinik, načelnik Odsjeka komunalne policije Gradiška.

Za lica koja ne uklone ambroziju na svom posjedu predviđene su sankcije. Kazne za pravna lica kreću se od 800 KM do 8000 KM, a za fizička lica kazna je 100 KM, kažu u Komunalnoj policiji.

Ukoliko ste alergični na ambroziju obavezno se javite ljekaru, kako bi dobili adekvatnu terapiju. Takođe, preporučljivo je što manje boraviti na otvorenom prostoru, češće se tuširati i mijenjati posteljinu.

Info+ kablovski kanal