Vremenska prognoza

utorak, 16 jul 2019 14:06

25. sjednica Skupštine Grada Gradiška

Posebna pažnja posvećena položaju i statusu mladih u Gradišci.Najavljena realizacija značajnih projekata i u drugim oblastima.

25. sjednica Skupštine Grada Gradiška

Imajući u vidu probleme koji se odnose na odlazak mladih sa ovih prostora, neusklađenost obrazovanja sa potrebama tržišta i niz drugih poteškoća sa kojima se mladi suočavaju na prostoru cijele RS i Bosne i Hercegovine, tokom rasprave je rečeno da lokalna uprava već godinama čini iskorake. Osim stipendiranja studenata, Gradska uprava obezbjeđuje novčane nagrade za najuspješnije učenike gradiških škola. Još 2017. godine Uprava je podržala program tzv.dualnog obrazovanja  koji podrazumijeva više praktičnog rada tokom školovanja. Ovaj program se već duže realizuje u Tehničkoj školi. Pokazao se vrlo korisnim,zbog čega i republičko Ministarstvo prosvjete insistira na njemu i u drugim srednjim školama.

„Uz pomoć Gradske uprave, Tehnička škola je opremila dva kabineta, za CNC tehničara i tehničara informacionih tehnologija, zanimanja koja su prijeko potrebna našem tržištu. U saradnji sa preduzećima „Jelšingrad“ i „Tikt Manufaktura, obezbijedili smo da u njima učenici stiču praksu i da po završetku školovanja izlaze spremni za posao, a oni koji će nastaviti studirati imaju potrebna praktična znanja“, pojašnjava  gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

I u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi učenici će imati priliku na sličan način steći potrebna praktična znanja. Kabinet Tekstilnog tehničara će biti tehnološki opremljen za potrebe praktične nastave, a u preduzeću „Kalcedonija“, koje posluje u Novoj Topoli, moći će se i praktično osposobljavati.

Tokom zasjedanja Gradske skupštine bilo je riječi i o stanju u oblasti sporta na području Gradiške, gdje djeluje oko 80 sportskih organizacija. Za ovu oblast Grad izdvaja oko 400 000 KM budžetskih sredstva. Isto toliko koštaće fudbalsko igralište sa vještačkom travom koje će donirati Fudbalski savez BiH, a obaveza Gradske uprave je da obezbijesdi zemljane radove i pripreme teren. Projekat je Gradska uprava uspjela obezbijediti u saradnji sa Fudbalskim savezom RS.

„U lošim vremenskim uslovima sportske ekipe pripreme će moći obavljati na terenu sa vještačkom podlogom“, dodaje Adžić, ističući da će izgradnjom tog terena biti zaokružena cjelina pored fudbalskog stadiona.

Odbornici su raspravljali i o stanju objekata i mjerama zaštite od poplava na području Gradiške. Imajući u vidu razorne poplave koje su, posebno 2014. Godine, napravile ogromne štete na području cijele RS, pa i u Gradišci, u Gradskoj upravi su ozbiljno pristupili ovom problemu.

„Svjesni smo u kakvom je stanju primarna i sekundarna kanalaska mreža. Još iz perioda prethodnog rata, pojedini dionice kanalske mreže su zatrpane, i na pojedinim dijelovima čak izgrađeni objekti“, kaže gradonačelnik i dodaje da je u toku procedura izbora projektne kuće koja bi cjelokupan sistem učinila funkcionalnim i cjelovitim.Također najavljuje osnivanje novog komunalnog preduzeća koje bi tokom cijele godine brinulo o stanju kanalske mreže, ali i ruralnih puteva na području grada.

Odbornici su na 25. sjednici Gradske skupštine prihvatili informacije o stanju u stambenoj oblasti, u oblasti informativne djelatnosti i nevladinog sektora u prošloj godini, te Informaciju o statusu i položaju nacionalnih manjina. Usvojen je Program rada JU „Lepa Radić“ za radnu 2019/2020 godinu, data saglasnost na povećanje broja djeca u vaspitnim grupama, te usvojene još neke odluke..

Naredno zasjedanje Skupštine Grada, predsjednik Milenko Pavlović najavio je za 1. avgust.

Info+ kablovski kanal